Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Brezglutenska dieta – JA ali NE?

Gluten v okviru najnovejših trendov prehranjevanja dviguje veliko prahu. Veliko ljudi ga označuje kot enega izmed glavnih krivcev za debelost in prebavne težave. Vendar pa ljudem, ki nimajo celiakije ali na gluten niso preobčutljivi, ta ne škodi. Nepravilno izločanje glutena iz prehrane pa ima lahko negativne posledice. Razkrivamo prednosti in slabosti o glutenu in brezglutenski dieti.

 

Kaj je gluten?

Gluten je beljakovina, ki se nahaja v nekaterih žitih in daje kruhu in izdelkom iz žit žvečljivost in elastično konsistenco, zato je pomemben element pekovskih izdelkov. Je edina beljakovina v hrani, ki je želodčna kislina ne more razgraditi, kar lahko v primeru celiakije vodi v vnetje črevesja. Pri zdravih posameznikih črevesne resice v tankem črevesju absorbirajo hranila v kri. Pri celiakiji pa gluten iritira črevesne resice, ali celo sproži imunski odziv in v primeru kroničnega uživanja glutena privede do poškodb ali razpada črevesnih resic in posledično slabše absorpcije hranil.

Največja tveganja brezglutenske diete:

Največje tveganje je zagotovo neuravnotežena prehrana in s tem pomanjkanje esencialnih hranil. Brezglutenski substituti kruhu in kolačkom so ravno tako nezdravi, kot tisti z glutenom. Še več, zaradi procesiranja izdelkov, ki je neizogibno, saj tako postanejo brez glutena, so lahko taki izdelki med samim procesiranjem oropani za nekatera zelo pomembna hranila, kot so vlaknine, železo, cink, vitamini B-kompleksa, kalcij in fosfor. Poleg tega pa takšni izdelki ponavadi vsebujejo več kalorij in sladkorja, saj gluten daje hrani tudi okus, ki ga je v brezglutenskih izdelkih potrebno nadomestiti. Torej kot je zmotno prepričanje nekaterih, da brezglutenska prehrana pomaga pri hujšanju, se lahko zaradi preseženega vnosa kalorij, ogljikovih hidratov in sladkorja zgodi ravno nasprotno. Poleg tega da se redimo, pa smo ob enem neprehranjeni z esencialnimi hranili, kar vodi v slabo počutje in morebitne zdravstvene težave.

Prednosti brezglutenske diete:

O prednostih brezglutenske diete lahko govorimo samo takrat, ko uživamo živila, ki so že v osnovi brez glutena, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata brezglutenska žita, puste beljakovine, zdrave maščobe. V tem primeru je brezglutenska dieta zdrava, saj se izognemo vnosu rafiniranih ogljikovih hidratov in sladkorja. Tako lahko tudi izgubimo kakšen odvečen kilogram in izboljšamo splošno počutje. Vendar pa ljudem, ki niso preobčutljivi, gluten iz polnozrnatih žit ne škodi.

Katera živila se torej priporočajo in katera odsvetujejo?

Priporoča se uživanje naravno brezglutenskih žit, kot je kvinoja, amarant, ajdova kaša, prosena kaša, koruza. Poleg tega pa stročnice, semena in oreščki, sadje in zelenjava, jajca, ribe in pusto meso.

Izogibati pa se moramo kruhu, pivu, torticam in pitam, piškotom in krekerjem, rogljičem, testeninam in predelani hrani.

Nakupovalni nasvet: znak brezglutensko ne pomeni, da je tudi zdravo, pomembna je količina sladkorja in energijska vrednost izdelka.

Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-90%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  5,18