Matcha je poseben tip zelenega čaja v prahu, ki je gojen in pridelan na Japonskem. Matcha čaj je biser zelenih japonskih čajev in ima na Japonskem bogato kulturno in... Čarobna moč Matche - Članki in nasveti - Nutrisslim | Nutrisslim
skrij vrstico

NOVO! Riževi napitki | preveri slastne okuse >>

Pomoč uporabnikom
080 35 31 info@nutrisslim.si
0,00 €
Prijava
skrij vrstico
  • Brezplačna dostava za vse nakupe nad 30 eur.
  • Kontrola kakovosti v skladu s HACCP standardi.
  • Slovenska blagovna znamka uveljavljena že v več kot 30 državah.
  • 100% varen nakup in plačilo. Preverjena in certificirana spletna trgovina.

Čarobna moč Matche

Matcha je poseben tip zelenega čaja v prahu, ki je gojen in pridelan na Japonskem. Matcha čaj je biser zelenih japonskih čajev in ima na Japonskem bogato kulturno in tradicionalno vrednost. To je edini čaj, ki ga že več kot 800 let pijejo med Japonskimi čajnimi obredi. Budistični menihi častijo matcha čaj kot »zdravilni eliksir« zaradi njegovih številnih pozitivnih učinkov na zdravje.

matcha

Posebnost pridelave lističev zelenega čaja

Matcho pridelujejo iz enake rastline čajevca (Camellia sinensis) kot vse ostale zelene čaje. Vendar je posebnost gojenja lističev za matcha čaj je ta, da plantaže 4 tedne pred obiranjem zasenčijo in tako grmičke zaščitijo pred direktno sončno svetlobo. Zaradi zasenčenega gojenja se v lističih nakopiči več klorofila in amino kislin, kar daje matchi njeno značilno živo smargadno zeleno barvo. Lističe obirajo na roke in izbirajo le najmlajše in najmanjše lističe za čaj najboljše kvalitete. Kakovost matche je odvisna od nadalnjih postopkov pridelave matche. Za preprečitev oksidativnih procesov v lističih, da ohranijo okus in nutritivno vrednost, jih nežno poparijo ter sušijo.

Prehranska vrednost matcha čaja

Z vsakim požirkom matcha čaja zaužijemo mega dozo nutrientov, antioksidantov, vlaknin in klorofila, saj jih matcha čaj v primerjavi z drugimi čaji vsebuje mnogo več. Med pitjem matche zaužijete celotne lističe zelenega čaja in s tem vsa njegova hranila. Med tem ko se pri skuhanem zelenem čaju, v vodo ekstrahira le nizek delež hranil, druge pa zavržemo z odcejenimi lističi. Za enak zdravilni učinek ene skodelice matcha čaja bi morali popiti kar 10 skodelic navadnega zelenega čaja.

Matcha je bogat vir vitamina A, C, E, K in kompleksa vitaminov B ter mineralov (selen, krom, cink in magnezij). Matcha ima veliko komponent, ki so močani antioksidatni: polifenoli, katehini in klorofil. Vsebuje tudi velike količine amino kisline L-teanin, ki povzroči dobro počutje.

Hranilna vrednost Na 1 g matcha čaja
Katehini 105 mg
EGCg 61 mg
Amino kisline 34 mg
L-teanin 14,26 mg
kofein 35 mg
vlaknine 318 mg
Ogljikovi hidrati 447 mg
Vitamin C 1.75 mg
Viamin A 291 enot
Potasium 26.6 mg
Kalorije 3

Pripravimo napitek matcha latte - matcha čaj

Kadar srkate skodelico grenkega in neokusnega matcha čaja, prav zagotovo v rokah ne držite kakovosten matcha čaj ali pa ga je gostitelj pri pripravi čaja nekje hudo polomil. Pravilna priprava čaja in njegova kvaliteta sta ključni za doživetje pravega okusa matche, ki jezaradi visoke vsebnosti klorofila in amino kislin zelo edinstven in bogat ter na koncu v ustih pusti sladkast okus.

Za pripravo matche potrebujemo bambusovo metlico lahko pa si pomagamo tudi s kakšnih drugim kuhinjskim pripomočkom za penjenje. V skodelico damo približno 1 žličko matche ter dodamo par kapljic hladne vode. Z bambusovo metlico ustvarimo gosto pasto, ki ji nato prelijemo z 1 dcl vroče vode. Voda mora biti nujno nekje med 60 – 70 °C, drugače bo čaj grenak in uničili bomo aktivne učinkovine v čaju. Z metlico pričnemo peniti matcho in sicer delamo hitre in ravne gibe v obliki črke W. Po želji lahko dodate še vaše najljubše mleko (lahko tudi katerokoli rastlinsko mleko: riževo, sojino, mandljevo, kokosovo ali ovseno) in žličko agavinega sirupa ali medu.

Privoščite si zeleno bombico zdravja sami doma in tako svoj dan vključite nekaj koristnega za vaše zdravje.Nutrisslim d.o.o., Obrtna cona 29, 1370 Logatec, Slovenija

T: 01 5653040, F: 01 5653042, info@nutrisslim.si

NE ZAMUDI!

Ne zamudi posebnih ponudb, novosti in promocijskih kuponov!

Strinjam se s Pogoji vpisa in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.

Spremljajte nas

080 35 31
Pomoč uporabnikom

Oblike plačil

© 2019 Nutrisslim. Vse pravice pridržane.

Vsa vsebina na spletni strani www.naturesfinest.si je informativne narave in ne more nadomestiti nasveta farmacevta ali obiska pri zdravniku.

Web Statistics