Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Kako deluje indijski trpotec, “kralj prebave”?

V dolgih turobnih zimskih popoldnevih, ki jih zaznamuje pomanjkanje sonca, še posebej radi posegamo po tolažilni, prekomerno mastni in neuravnoteženi prehrani, polni ‘praznih’ kalorij, maščob in sladkorja. Posledica je, da se naš organizem odzove s še bolj neurejeno porebavo in raznimi želodčno-črevesnimi tegobami.

 

Če imate težave z zaprtjem in ste ves čas napihnjeni, pridobivate odvečne kilograme, pa čeprav pazite na prehrano, berite naprej. Zaprtje prizadene veliko ljudi, a najpogosteje ga ne obravnavamo kot resen problem, čeprav vpliva tudi na druge zdravstvene zaplete.

Kakšno je delovanje indijskega trpotca v praksi?

Le kaj je indijski trpotec, se utegnete vprašati. Indijski trpotec (Plantago psyllium) je izvrsten vir prehranskih vlaknin, zato mu pogosto rečejo “čistilec črevesja”, poleg tega deluje kot naravno sredstvo za izgubo odvečne telesne teže. Po zaužitju indijski trpotec v prebavilih nabrekne in v črevesju formira maso, ki med potovanjem po prebavnem traktu veže nase snovi, ki se zadržujejo v črevesju, ter ga na ta način “čisti”.

 

Če ga zaužijemo pred obrokom, nam da občutek sitosti, kar preprečuje prenajedanje. Indijski trpotec ali bolhačica je sicer enoletnica iz rodu trpotec. Obrodi drobna semena, ki se zaradi sluzi in zmožnosti nabrekanja uporabljajo kot naravno mehansko sredstvo za spodbujanje prebave. Bolhačica z jajčasto bolhačico (P. ovata), črno bolhačico (P. indica) in peščeno bolhačico (P. arenaria) sestavlja skupino trpotcev (latinsko Psyllium). Uživanje psiliuma ne le ureja prebavo ampak obenem znižuje raven holesterola in maščob v krvi. Priporoča se ga jemati ob obroku, saj je tako njegov učinek na nivo krvnega sladkorja večji.

Kako deluje indijski trpotec, “kralj prebave”?

Odpravlja tudi zaprtje. Psilium se veže na delno prebavljeno hrano, ki iz želodca prehaja v tanko črevo. Vpliva na absorbcijo vode, ki povečuje velikost in vlažnost blata in zato deluje proti zaprtju. Učinkovit je tudi proti diareji oziroma driski, saj ne le preprečuje zaprtje, temveč normalizira odvajanje.

Indijski trpotec deluje tudi kot pomoč pri zniževanju telesne teže, saj viskozna spojina, ki jo tvorita psilium in voda, pomaga nadzorovati občutek sitosti ali lakote in tako pomaga pri zniževanju telesne teže. Ker psilium nase veže maščobe in žolčno kislino, pospešuje izločanje le teh iz telesa. Jetra v postopku zamenjave izločene kisline pri tvorjenju nove porabljajo holesterol, zato se stopnja holesterola v krvi zmanjša in tako se zmanjša tudi raven slabega LDL holesterola v telesu ter obenem zviša stopnja dobrega, HDL holesterola, kar je pokazala ena od raziskav, v katero so bili vključeni sladkorni bolniki z diabetesom tipa 2.

Uživanje prehranskega dopolnila indijski trpotec ugodno deluje na srce, saj vključevanje vodotopnih vlaknin v prehrano, kot je psilium, zmanjšuje število trigliceridov v krvi, zmanjšuje nivo krvnega tlaka in tveganje za bolezni srca. Uživanje psiliuma ima tudi prebiotičen učinek na črevesje in kultivira dobre črevesne bakterije. Pri bolnikih z ulceroznim kolitisom je štirimesečno uživanje psiliuma zmanjšalo prebavne motnje za skoraj 70 odstotkov. Kombinacija psiliuma in probiotikov naj bi bila uspešna tudi pri zdravljenju Crohnove bolezni.

-50%

Indijski trpotec v prahu Bio paket

Za naravno boljšo prebavo
  • Ekološko pridelano
  • Visoka vsebnost prehranskih vlaknin
  • Pomaga nadzorovati raven holesterola
  • Pomaga ohranjati zdravo črevesje
500g | za 50 dni
Redna cena: 25,98 
12,99 
in prihrani 12,99 

Uživanje indijskega trpotca za čisto črevesje in dobro prebavo

Po zaužitju indijski trpotec v prebavilih nabrekne in v črevesju oblikuje ‘maso’, ki med potovanjem po prebavnem traktu veže nase snovi, ki se zadržujejo v črevesju, ter ga s tem očisti.

Če ga zaužijemo pred obrokom, nam da občutek sitosti, kar preprečuje prenajedanje. Prehransko dopolnilo slovenske blagovne znamke Nature’s Finest Indijski trpotec v prahu Bio 250g pomaga do naravno boljše prebave. Je ekološko pridelan in se lahko pohvali z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin, zato pomaga nadzorovati raven holesterola in ugodno deluje na prebavo.

Zakaj uporabljati Indijski trpotec za boljšo prebavo?

Indijski trpotec je naravna in ekološka sestavina, ki za razliko od zdravil proti zaprtju ne povzroča odvisnosti in ne izpira pomembnih hranil. Je brez stranskih učinkov. Zdravila proti zaprtju lahko vsebujejo umetne sestavine, povzročajo odvisnost (t.i. sindrom lenega črevesja), lahko izpirajo pomembna hranila in imajo druge stranske učinke.

Psilium ali indijski trpotec odpravlja zaprtje

Zaprtje je davek na sedeč in neaktiven način življenja. Sodoben človek pač največ časa preživi za računalnikom in sede. Zaradi pomanjkanja gibanja se metabolizem upočasni, kar pa privede do redkejšega odvajanja blata in posledično zaprtja. Včasih je za zaprtje kriv tudi prenizek vnos tekočine, zato je pomembno, da spijemo 1,5 do dva litra vode dnevno. Tekočina blato zrahlja in prispeva k večjemu volumnu, kar olajša redno odvajanje.

 

Na upočasnjeno in leno prebavo vpliva tudi uživanje predelane hrane, zato poskusimo jesti čim manj predelano in naravno hrano, ki vsebuje vitamine, minerale in ostala hranila, ki jih telo potrebuje. Za aktivno prebavo je pomemben tudi zadosten vnos prehranskih vlaknin!

Zaprtje povzroča tudi uporaba določenih zdravil, tudi redna uporaba umetnih odvajal. Na zaprtje nas lahko opozor prisotnost hemoroidov. To je bolezenska razširitev vene ob zadnjični odprtini, hemoroidi so lahko zelo neprijetni in boleči. Do njih pride, ko se zaradi različnih dejavnikov (nosečnost, slaba prehrana, kronično zaprtje, kronična diareja, premalo vlaknin v prehrani, dolgo sedenje) povečajo vene.

Na hemoroide nas opozorjajo krvavitve, bolečine in srbenje v okolici anusa, opazimo lahko tudi uhajanje blata ter sluz v blatu. Za preprečevanje hemoroidov je odločilno, da je blato mehko, da ga ne zadržujemo in ga redno odvajamo ter se ob tem ne napenjamo. To lahko dosežemo tako, da zaužijemo dovolj prehranske vlaknine, ki jo dobimo v žitaricah – ovsenih kosmičih (Beta Glukan), chia semenih, indijskem trpotcu, nekaj pa tudi s sadjem in zelenjavo. Poleg tega moramo poskrbeti tudi za zadosten vnos tekočine – zeliščni čaji.

 

Z zaužitjem vsaj 30 g prehranske vlaknine na dan bo konsistenca blata primerna, in blato boste redno odvajali, kar je bistven dejavnik za preventivo pred nastankom hemoroidov.

Kako deluje indijski trpotec, “kralj prebave”?

Kako uporabljamo prehransko dopolnilo psilium?

Gre za topne vlaknine, pridobljene iz semen indijskega trpotca, ki ga največ najdemo v Indiji. To prehransko dopolnilo navadno najdemo v obliki kapsul, praška ali lupin, najpogosteje pa se uporabljajo kot blago odvajalo. Ker gre za vrsto topnih vlaknin, lahko prehaja skozi prebavni sistem, ne da bi se popolnoma razgradil ali absorbiral.

Ko vpija vodo, postane viskozna spojina, ki deluje proti diareji, zaprtju, holesterolu, prekomerni teži, uravnava pa tudi krvni pritisk in nivo krvnega sladkorja. Priporočeno je uživanje 5 do 10 gramov psiliuma z enim ali več dnevnimi obroki. Pomembno je tudi, da ob zaužitju indijskega trpotca in čez dan popijemo dovolj vode. Zaradi odvajalnih učinkov je priporočeno uživanje 5 gramov psiliuma s kozarcem vode trikrat na dan, kasneje, ob redni uporabi, pa lahko količino tudi povečamo.

Pri odločanju o količini naj nas vodijo navodila na embalaži, saj je koncentracija psiliuma odvisna od izdelka, ki ga uporabljamo. Svojo rešitev za urejeno prebavo lahko sedaj pri blagovni znamki Nature’s Finest dobite tudi po 30 odstotkov ugodnejši ceni, zato že vnaprej poskrbite, da vam praznično uživanje dobrot ne bo povzročalo težav s prebavo ali zaprtjem.

Več o indijski trpotec preberite v spodnjih člankih

Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-90%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  5,18