Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Medicinske gobe delajo čudeže

Nekatere vrste gob imajo številne zdravilne učinke, zato imajo v sodobnem času vzdevek medicinske. Dejstvo je, da ne gre za novo odkritje, saj so jih v zdravilne namene uporabljali že tisočletja pred nami. Mednje, med drugimi, sodijo maitake, šitake, rejši in druge.

Gobe se že dolgo uporabljajo v medicinske namene. Prvi zapisi o njih segajo že 4000 let nazaj na Kitajskem in Japonskem. Uporabljajo se za zdravljenje številnih bolezni, med drugim tudi raka. Uživa se jih tudi pri prehladu, gripi, artritisu in diabetesu.

Vse je odvisno od tega,kakšen ekstrakt gob izberete, koliko so koncentrirane, ali so naravne, brez dodatkov in ali zraven uživate tudi dovolj vitamina C itd. Vsak bolnik z rakom bi moral poskusiti medicinske oz. zdravilne gobe. Zakaj?

Gobe se že dolgo uporabljajo v medicinske namene. Prvi zapisi o njih segajo že 4000 let nazaj na Kitajskem in Japonskem. Uporabljajo se za zdravljenje številnih bolezni, med drugim tudi raka. Uživa se jih tudi pri prehladu, gripi, artritisu in diabetesu.

 

Imajo številne zdravstvene koristi

Najpomembnejše sestavine v teh gobah so polisaharidi, med katerimi po zdravilnem učinkovanju izstopajo beta glukani. Različne vrste gob vsebujejo različne oblike beta glukanov. V tradicionalni medicini so jih uporabljali predvsem kot protibakterijsko, protivirusno in imunomodulativno zelišče. Tudi raziskave v zadnjih dvajsetih letih so dokazale, da imajo imunomodulatorno delovanje, da zavirajo rast in razvoj raka, zmanjšujejo holesterol, delujejo antioksidativno in zmanjšujejo povišani krvni pritisk. Ob vsem tem je pomembno vedeti, da za razliko od sodobnih načinov zdravljenja raka (kemoterapija, obsevanja, hormonske terapije, operativni posegi) medicinske gobe nimajo akutnih in kroničnih toksičnosti ter ne povzročajo imunogenih, alergičnih in anafilaktičnih pojavov. Pri uživanju medicinskih gob naj bodo previdne le osebe, ki so občutljive na alergene hišnih plesni.

Medicinske gobe vsebujejo bioaktivne učinkovine, predvsem v obliki sestavljenih polisaharidov (alfa in beta glukani), ki lahko zaradi velike razvejanosti aktivirajo limfocite T (makrofage, celice T ubijalke) in s tem aktivirajo imunski sistem. Nekatere sodijo med vrhunska zelišča, ki jih danes uvrščajo med najučinkovitejše adaptogene. Adaptogen je sredstvo, ki ni toksično in nima stranskih učinkov, obenem pa deluje na celotno telo, in sicer na način, da normalizira procese njegovega delovanja (npr. če je telesni parameter visok ali nizek, ga adaptogen približa normalni vrednosti). Nekatere gobe imajo nedvomno izrazito ugodne zdravilne učinke, med drugim: antibiotično delovanje, protivirusno, protibakterijsko in protiglivično učinkovanje, zniževanje krvnega pritiska, zmanjševanje koncentracije maščob v krvi, protitumorsko delovanje v smislu zaviranja rasti rakastih celic, spodbujanje celic T in naravnih celic ubijalk, zdravljenje okužb, gripe, sladkorne bolezni, bolezni srca in imunskih motenj itd. Zdravstvena zakonodaja v Evropi in ZDA uvršča pripravke iz medicinskih gob med prehranska dopolnila, medtem kot so zanje na Japonskem uvedli termin “funkcionalna prehrana” (FOSHU Food for Specific Health Use). Da se jih večina uvršča med prehranska dopolnila, pa gre verjetno pripisati temu, da jih je (kot tudi sicer drugo naravno hrano nasploh) težko patentirati.

 

Maitake (Grifola fondoza)

Japonsko pomeni “plesoča goba”, verjetno zato, ker so ljudje plesali od veselja, ko so našli to redko in zelo cenjeno gobo. Na Daljnem vzhodu je cenjena kot medicinska rastlina, ki povečuje odpornost in pripomore k dolgemu življenju. Maitake vsebujejo aktivne polisaharide, ki so močni spodbujevalci imunskega sistema. V povezavi z rakom goba maitake deluje tako, da aktivira celično imunost, prepreči kancerogenezo v normalnih celicah, zavre tumorsko rast, prepreči metastazi ranje tumorjev, blaži stranske učinke kemoterapije in uravnava delovanje endokrinih žlez. Rakastih celic ne uničuje neposredno, temveč z aktiviranjem imunskega sistema spodbuja organizem, da se brani sam.

 

Rejši (Ganoderma lucidum)

Drevesna goba reishi je pri nas poznana tudi pod imenom svetlikava pološčenka ali z latinskim imenom Ganoderma lucidum. Na Kitajskem je znana kot “goba nesmrtnosti”. Velja za eno izmed najbolj cenjenih rastlin. Znanih je šest vrst, od katerih ima vsaka svoje značilnosti in zdravilno učinkovanje. Najdemo jo tudi v naših gozdovih. Raste predvsem na lesu listavcev, zlasti na hrastovih in kostanjevih štorih. Ganoderma lucidumvsebuje mnoge zdravilne učinkovine, najučinkovitejše med njimi pa so polisaharadi, triterpeni in organski germanij. Ker delujejo sinergijsko, krepi imunski sistem, zavira rast in razvoj spremenjenih celic ter varuje jetra. Glavna učinkovina, ki varuje pred rakom, so polisaharidi, ki se vežejo z aminokislinami, aktivirajo t.i. limfne celice T in na takšen način uravnavajo imunske odzive organizma. V povezavi z rakom reishi deluje na naslednje načine:

  • Razstruplja telo, pomaga povečevati ter uravnavati imunski in endokrini sistem, varuje pred nastankom tumorjev, izboljšuje prekrvavitev in odstranjuje škodljive proste radikale ter omejuje razširitev rakastih celic.Omeji lahko stranske učinke kemoterapije in obsevanja.
  • Povečuje razstrupljevanje jeter in tako izboljšuje njihovo delovanje ter spodbuja obnavljanje jetrnih celic.
  • Povečuje apetit in lajša bolečine zadnjega stadija raka.

 

Šitake (Lentinus edodes)

Šitake je zelo cenjena goba. Tradicionalna kitajska medicina jo uporablja že tisočletja. S številnimi sodobnimi raziskavami podprte izkušnje tradicionalne medicine kažejo, da šitake pospešujejo delovanje jeter in jih ščitijo pred poškodbami. Šitake so dobrodejne tudi za srce in ožilje, saj zmanjšujejo povečano raven skupnega holesterola v njej in izboljšujejo razmerje med LDL- in HDL-holesterolom. Poleg tega redčijo kri in znižujejokrvni pritisk, tako da redno uživanje teh gob lajša delovanje srca. Posebne pozornosti so deležne zaradi izrazito spodbujevalnega učinkovanja na imunski sistem. V raziskavah, ki potekajo že več kot tri desetletja in pol, so se, denimo, izkazale z zaviralnim delovanjem na rakava obolenja, pri čemer je po dosedanjem poznavanju najučinkovitejša sestavina šitak lentinan. Ob podpori nekaterih drugih sestavin učinkuje tudi preventivno in zavira delovanje kancerogenov. Ker učinkujejo tudi protivirusno, potekajo poskusi z izvlečki micelija, s katerim so dosegli spodbudne rezultate pri zdravljenju aidsa. Poleg tega nekatere sestavine šitak delujejo protiglivično in protibakterijsko.

Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-90%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  5,18