Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 je eden od najbolj ključnih vitaminov v našem telesu. Prisoten je v vsaki celici našega telesa, kjer ima številne funkcije kot sestavini člen v sintezi DNK in kot vitalni element pri ustvarjanju energije. Še najbolje se zavedamo pomembnosti njegove vloge, če nam primanjkuje vitamina B12.

 

Zakaj je pomemben vitamin B12? Za normalno delovanje živčnega sistema, pripomore k odpravljanju utrujenosti in izčrpanosti, skrbi za normalno psihološke funkcije, prispeva k normalni delitvi celic, ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, prisoten je tudi pri razvoju rdečih krvnih celic v kostnemu mozgu, uravnava raven homocisteina, pomembnega za delovanje srca.

Kako opazite pomanjkanje vitamina B12?

Simptomi že majhnega pomanjkanja vitamina B12 so lahko izčrpanost, depresija, glavoboli, slabši spomin in splošno pomanjkanje energije ter tudi pekoč jezik. Znaki pomanjkanja B12 vitamina so še zlasti pogosti pri starejših ljudeh nad 60 let, saj je pri le-teh zvišana verjetnost pomanjkanja vitamina B12.

Že manjše pomankanje kobalamina oziroma vitamina B12 lahko privede do občutka utrujenosti. Nekatere raziskave pričajo tudi o tem, da se lahko zmanjša število rdečih krvnih teles, kar vodi v anemijo.

Pri zmernem pomanjkanju že lahko pride do nevroloških problemov, kar lahko občutimo kot mravljinčenje v okončinah. Hujše pomanjkanje vitamina B12 lahko vpliva na delovanje srca in nevrološketežave, kot sta zmanjšana mišična funkcija in težave s spominom. Uživanje polne in uravnovešene prehrane je zato pomembno za ohranjevanje normalnega nivoja B12 vitamina.

Pomanjkanje vitamina B12

Od 8 vitaminov B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12), ki jih s skupnim imenom imenujemo B kompleks, je vitamin B12 strukturno največji in najkompleksnejši. B12 vitamin ali kobalamin je sestavljen iz vitamerov, v središču katerih najdemo atom kobalta (Co). Zaradi velikosti in kompleksnosti vitamerov je B12 vitamin najkompleksnejših vitaminov, kobalt pa doda večji del k molekulski masi vitamina. V vodi je dobro topen.

 

V naravi obstaja zelo malo organizmov, ki so sploh sposobni sintetizirati tako kompleksno molekulo kot je kobalamin. Takšno sposobnost imajo določene bakterije in arheobakterije. In kako pridobimo vitamin B12 s hrano? Bakterije, ki so sposobne te sinteze, živijo v zemlji, lahko pa zaidejo tudi na površje, kjer jih živali, ki pasejo travo. Na tak način bakterije postanejo del živalske črevesne flore, kjer se razmnožujejo ter ustvarjajo vitamin B12.

Pomanjkanje vitamina B12

Kje se nahaja vitamin B12 in kako ga užijemo?

Največ vitamina B12 se v živalih koncentrira v mišicah in jetrih, nekaj ga preide v živalske produkte kot sta mleko in jajca. Ljudje pri uživanju živalskega mesa, mleka in jajc tako zaužijemo tudi vitamin B12. V raziskavi o biološki razpoložljivosti vitamin B12 v ljudjeh so ugotovili, da je biološka razpoložljivost B12 vitamina iz jajc manj kot 9 odstotkov, ribe in meso pa imajo veliko višjo, okoli 50-odstotno biološko razpoložljivost.

 

Vloga vitamina B12 v telesu

Raziskave so pokazale, da je vitamin B12 prisoten predvsem pri metabolizmu maščobnih kislin in aminokislin. Ta funkcija pomaga telesu zagotavljati potrebno energijo. Sodeluje tudi v sintezi DNK, ki nastopa v vsaki celici telesa. Vitamin B12 je zlasti pomemben za normalno delovanje živčnega sistema zaradi njegove vloge pri sintezi mielina. Vitamin B12 je prisoten tudi pri razvoju rdečih krvnih celic v kostnemu mozgu.

Zakaj pride do pomanjkanja vitamina B12?

Obstajajo trije razlogi: slaba absorpcija B12 vitamina iz želodca ali tankega črevesja; pomanjkanje zaradi premajhnega vnosa tega vitamina s hrano; povečane potrebe po vitaminu B12. Največ težav povzroča poslabšana absorpcija iz črevesja. Zdravljenje pomanjkanja vitamina B12 zaradi premajhnega vnosa ali povečanih potreb je v splošnem enostavneje – poveča se vnos vitamina B12 s hrano ali s prehranskimi dopolnili.

B-Kompleks

Prehransko dopolnilo s sladilom

Najbolj kvalitetna in biorazpoložljiva oblika B vitaminov
  • 50 mg (100 % NRV) B-kompleksa na doziranje
  • Vsebuje 7 vitaminov iz skupine B
  • Okusen napitek z aromo pomaranče
  • Pripomore k normalnim funkcijam živčevja 1
  • Pripomore k zmanjšanju utrujenosti 1
150g | za 30 dni
5,99 

Problem s pomanjkanje vitamina B12 imajo predvsem starejše osebe, ki izločajo manj želočne kisline. Vitamin B12 v hrani je lahko vezan na beljakovine in želodčna kislina je ‘zadolžena’ za ločevanje vitamina B12 od proteinov. Če želodčne kisline ni dovolj, se vitamin B12 kljub zadostnem zaužitju s hrano ne vsrka optimalno iz črevesja in pride do pomanjkanja tega vitamina v telesu. Ob tej vrsti pomanjkanja, ki je eden najpogostejših razlogov manka B12 vitamina pri ljudeh nad 60-im, se svetujejo prehranska dopolnila, kjer vitamin B12 ni vezan na beljakovine (kot je to primer v hrani) in ni potrebe, da bi morala želodčna kislina ločiti vitamin B12 od beljakovin.

 

Raziskave so tudi pokazale vpliv pomanjkanja B12 na plodnost, pri manjših otrocih lahko tovrstno pomanjkanje vpliva na razvoj otroka. Povečane dnevne potrebe po vitaminu B12 imajo poleg starejših oseb tudi nosečnice in doječe matere.

 

Ker je vitamin B12 koncentrira v živalskih jetrih, so le-ta dober naravni vir za nadomeščanje tega vitamina. Znaki pomanjkanja vitamina B12 so med drugim utrujenost, depresija, odrevenelost in mravljinčavost v okončinah, ki jo povzroča propadanje živcev, šibkost mišic, zmedenost in izguba spomina. Pomanjkanje vitamina B12 se pogosto pojavi ob prehrani, ki popolnoma izključuje meso, mlečne izdelke in jajca (veganstvo).

Kdo potrebuje več vitamina B12?

Matere morajo biti še posebno previdne med nosečnostjo oziroma dojenjem, saj pomanjkanje vitamina B12 pri dojenčkih vodi v nevrološke, metabolne in hematološke okvare ter motnje. Pojavijo se lahko tudi neplodnost in spontani splavi. Pri majhnih otrocih se lahko posledice pomanjkanja pojavijo hitreje, saj so njihove zaloge bistveno manjše ali jih sploh še nimajo.

 

Koncentracija vitamina B12 v krvi se s starostjo manjša. V skupino z večjim tveganjem sodijo ljudje z razjedo, Crohnovo boleznijo in drugimi prebavnimi boleznimi, pa tudi tisti, ki jemljejo zdravila na recept za napade epilepsije, kronično slabo prebavo in putiko. Tudi pretirano pitje alkohola ovira absorpcijo vitamina B12. Izkoristek vitamin B12 je različen pri različnih živalskih izdelkih. Ribje meso ima povprečno biološko uporabnost 42 odstotkov, biološka razpoložljivost piščanjega mesa je med 61 in 66 odstotki. Živalski izdelki, kot so jajca in mleko, imajo nižjo biološko razpoložljivost, pod 9 odstotkov.

Pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 užijmo skupaj z drugimi B-ji

B kompleks je skupina vitaminov, ki so pomembni za naš živčni sistem. Poleg skupne funkcije, pa ima vsak izmed vitaminov B še druge pomembne vloge v našem telesu, dobimo jih iz različnih virov. B12 se nahaja pretežno v mesu in mlečnih izdelkih, medtem ko B7, B9 in do neke mere B1 ter B2 pretežno v zelenjavi in sadju. Skupna jim je funkcija delovanja živčevja, imajo pa še druge pomembne vloge. Proti utrujenosti in izčrpanosti delujejo vitamini B1, B2, B3, B5 in B12, prav tako pa imajo vpliv na nivo energije.

Pomanjkanje vitamina B12

Za normalno delovanje imunskega sistema je pomembna folna kislina, prav tako pa za normalen razvoj ploda v nosečnosti. Vitamin B2 pa je pomemben za absorpcijo in metabolizem železa, poleg tega pa deluje kot antioksidant in naše celice varuje pred oksidacijskim stresom.

 

Vitamin B12 lahko uživamo v obliki kapsul ali pa tudi v obliki prahu, iz katerega si pripravimo okusen napitek. Uživanje B-kompleksa slovenske blagovne znamke Nature’s finest je najbolj kakovostna in biorazpoložljiva oblika B vitaminov, ki vsebuje 7 vitaminov iz skupine B, dodana mu je naravna aroma pomaranče. Pripomore k normalnim funkcijam živčevja, k dvigu energije in podpira pomembne procese v telesu.

Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-90%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  5,18