Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 30 eur!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 30 eur!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Pomanjkanje vitamina D?

Spoznajmo vitamin D in njegove prednosti

Vitamin D vključuje vitamine D-1, D-2 in D-3, vendar obstaja le v dveh oblikah: kot vitamin D2 (ergokalciferol) in vitamin D3 (holekalciferol). Imenujejo ga tudi „sončni vitamin“, saj ga naše telo proizvaja iz holesterola, ko je koža izpostavljena sončni svetlobi. V maščobi topen vitamin ima v telesu več pomembnih funkcij, med najpomembnejše uvrščamo uravnavanje absorpcije kalcija in fosforja iz črevesja ter oporo za normalno delovanja imunskega sistema. Poznamo pa še številne druge:

 • spodbujanje zdravja mišic
 • pomoč pri rasti celic
 • zmanjšanje vnetij, kar pomaga pri preprečevanju bolezni, kot sta revmatoidni artritis in luskavica
 • uravnavanje krvnega tlaka
 • podpora zdravju srca in ožilja

Ker bi neoptimalna preskrbljenost z vitaminom D lahko predstavljala zdravstveno tveganje, se v Sloveniji trenutno izvajata tudi dva večja raziskovalna projekta, katerih rezultati so že dali več odgovorov na nekatera ključna vprašanja. To področje je bilo raziskovano v nacionalni raziskavi NUTRIHEALTH, raziskave pa se nadaljujejo v okviru raziskovalnega projekta »Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D«, ki ga vodijo na Inštitutu za nutricionistiko. Preliminarni rezultati nakazujejo, da je preskrbljenost z vitaminom D v letošnjem letu še slabša kot lani.

Pomanjkanje vitamina D kar pri 80 % Slovencev

Na vprašanje »Kakšna je preskrbljenost prebivalcev Slovenije z vitaminom D?« v raziskavi v okviru nacionalne raziskave NUTRIHEALTH odgovarja Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko, vodja raziskave Nutrihealth: »V raziskavi smo preskrbljenost z vitaminom D določali z analizo vzorcev krvi pri 280 odraslih, starih med 18 in 74 let. Ugotovili smo velike razlike pri preskrbljenosti odraslih prebivalcev Slovenije z vitaminom D v različnih letnih časih. Med novembrom in aprilom kar približno 80% odraslih ni bilo zadostno preskrbljenih z vitaminom D, skoraj 40% pa je imelo celo hudo pomanjkanje. Še bolj zaskrbljujoči so bili rezultati vrednotenja z upoštevanjem strožjih priporočil mednarodnega Združenja za endokrinologijo, ki kažejo, da je bilo v obdobju zime z vitaminom D optimalno preskrbljenih manj kot 5% odraslih.«

 

Naravni viri vitamina D

Vitamin D nastaja v koži pod vplivom sončne svetlobe. Količina sončne svetlobe, ki je potrebna za sintezo ustreznih količin vitamina D, je različna, odvisno od starosti osebe, barve kože, izpostavljenosti soncu in osnovnih zdravstvenih težav. Proizvodnja vitamina D se s starostjo zmanjšuje. Poleg tega ljudje samo z izpostavljenostjo soncu D, zlasti v zimskih mesecih telesu ne morejo zagotoviti zadostno raven vitamina v krvi. Drug pomemben vir vitamina D so živila, kjer se pojavlja naravno, a vseeno ne zadostno.

Najpomembnejše prehranske vire vitamina D v uravnoteženi prehrani predstavljajo predvsem različna živila živalskega izvora, npr. ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki, rastlinska živila pa ga vsebujejo predvsem, kadar gre za obogatene izdelke. Zato lahko posameznik do neke mere že z rednim vključevanjem teh živil v priporočeni pogostosti in količini prispeva k svoji boljši preskrbljenosti z vitaminom D. Proizvajalci dodajajo ta vitamin tudi v nekatera živila, najpogosteje v žita za zajtrk, različne namaze in napitke, pri katerih je to na označbi tudi jasno navedeno. Podobno tudi za prehranska dopolnila velja, da mora biti dodana količina vitamina D označena. Vendar pa so dosedanji rezultati pokazali tudi na izzive na tem področju, ki pa jih bo potrebno reševati na širši evropski ravni. Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: »Glede na evropsko zakonodajo o označevanju živil se na živilih oz. prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo 5 µg vitamina D, označuje, da vsebujejo 100% priporočenega dnevnega vnosa tega vitamina. Referenčne vrednosti za dnevno preskrbo z vitaminom D so višje (15 oz. 20 µg), zato nekateri proizvajalci v živila oz. prehranska dopolnila pogosto dodajajo temu prilagojene odmerke, kar označijo kot npr. tristo ali celo več odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Izpostaviti velja, da takšni odmerki praviloma ne predstavljajo tveganja za zdravje, saj je upoštevajoč znanstveno mnenje Evropske agencije za varno hrano zgornji še varni dnevni prehranski vnos vitamina D iz vseh virov za zdrave odrasle do 100 µg

Pomanjkanje vitamina D?

Pomanjkanje vitamina D je vse pogostejše

Pomanjkanje vitamina D?

Ob normalni izpostavljenosti UVB žarkom je poleti večina prebivalcev preskrbljena z vitaminom D, medtem ko smo na našem geografskem območju tekom jeseni in zime odvisni predvsem od prehranskega vnosa vitamina D. Le malo živil je naravno bogatih s tem vitaminom, zaradi česar jeseni in pozimi vitamin D predstavlja enega izmed najbolj pogosto dodajanih prehranskih dopolnil.

Težava s pomanjkanjem vitamina D pa ni prisotna le v jesenskem in zimskem času. Pomemben je tudi v poletnih mesecih, saj večinoma ne uspemo nadomestiti manjka vitamina D, ki ga predelamo čez leto (oktobra do aprila), če ga ne dodajamo.

 

Med najbolj rizične skupine za pomanjkanje vitamina D spadajo nosečnice in doječe mame, starejši od 70 let, dojenčki in otroci mlajši od 5 let ljudje s temnejšo kožo in tisti, ki se zelo malo izpostavljajo soncu.

Vitamina D vam lahko primanjkuje iz različnih razlogov
 • S prehrano ne vnesete dovolj vitamina D
 • Iz hrane ne absorbirate dovolj vitamina D (težava z malabsorpcijo)
 • Niste dovolj izpostavljeni sončni svetlobi
 • Jetra ali ledvice ne morejo pretvoriti vitamina D v njegovo aktivno obliko v telesu
 • Jemljete zdravila, ki vplivajo na sposobnost telesa, da pretvori ali absorbira vitamin D
Kateri so najpogostejši simptomi pomanjkanja vitamina D?
 • Pogoste okužbe in nizek imunski sistem
 • Nihanje razpoloženja
 • Znižane vrednosti kalcija
 • Pridobivanje na telesni teži
 • Zmanjševanje kostne mase in zlomi
 • Bolečine v kosteh in sklepih
 • Miščni krči in šibkost
 • Izčrpanost in splošna utrujenost
..kar lahko vodi tudi v resnejše težave in bolezni:
 • Astma
 • Diabetes
 • Kardivoaskularne bolezni (visok krvi pritisk in/ali postopno srčno popuščanje)
 • Osteoporoza in/ali osteopenija
 • Avtoimuna obolenja
 • Sindrom kronične utrujenosti
 • Alergije
 • Kožne bolezni (dermatitisi, ekcemi,..)

Pomanjkanje vitamina D se med drugim odraža v slabši naravni odpornosti (prirojeni imunosti) proti akutnim (virusnim) okužbam dihal. V obdobju virusov strokovnjaki navajajo, da je pomembno izpostaviti, da vitamin D, če ga imamo dovolj, lahko z umirjanjem pretiranega vnetnega dogajanja v pljučih ublaži potek bolezni. Prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med., specialistka internistka, endokrinologinja, Predsednica Združenja endokrinologov Slovenije pri SZD: »Zaradi vse več podatkov o ugodnih učinkih vitamina D na zmanjšanje pojavljanja virusnih okužb dihal, smo na pobudo infektologov z nekaj kolegi pred dnevi napisali Priporočila za nadomeščanje vitamina D. V Sloveniji je bila na nacionalnem nivoju konec lanskega leta vzpostavljena Strokovna skupina za pripravo nacionalnih smernic za preskrbo z vitaminom D, ki jo vodim. Načrtujemo, da bomo celostne nacionalne smernice lahko predstavili v naslednjem letu. «

Trenutna situacija jih je prisilila, da so nekateri člani skupine strnili moči in pripravili začasna priporočila za namene za blaženje. Pravijo, da: »V njih na osnovi podatkov o izjemno visoki prevalenci hudega pomanjkanja vitamina D v slovenski populaciji pozno jeseni in pozimi, svetujemo nadomeščanje vitamina D3 v preventivne namene.«

 

V poletnem času je torej potrebe telesa po vitaminu D možno pridobiti  že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, jeseni in pozimi pa ključni vir predstavlja prehrana. Vseeno si marsikdo postavlja vprašanje, kakšno količino je še smiselno dodajati?

Koliko vitamina D potrebujemo?

Količina vitamina D, ki jo potrebujete vsak dan, je odvisna od vaše starosti in stanja. Priporočila za nadomeščanje holekalciferola (D3) v določenih obdobjih:

Pri odraslih, ki so zdravi je od začetka oktobra do konca marca priporočljiva količina vitamina D3 800 – 2.000 IE dnevno. V ogroženih skupinah pri kroničnih bolnikih in starostnikih od 70. leta naprej priporočajo odmerek 1.000 – 2.000IE dnevno  vso leto.

Tudi nosečnicam in doječim mamam se svetuje vnos 1500 – 2000 IE vitamina D3 dnevno. Če ste v dvomih, lahko svoje vrednosti predhodno pred dodajanjem tudi testirate. Pri otrocih do 1 leta je priporočljiv odmerek 400 – 1000 IE dnevno, od 1-18 leta pa  600 – 1000 IE dnevno.

V kolikor so virusi že prisotni se vnos vitamina D lahko še poveča. Priporočljiv odmerek v tem obdobju je 14.000IE 4 dni zapored, če pred tem niste jemali dovolj vitamina D, nato 2000IE dnevno.

*IE – mednarodne enote, 1000IE = 25mcg holekalciferola

*NIJZ 2013; povzeto po D-A-CH: New Reference Values for Vitamin D. Ann Nutr Metab 2012; 60: 241 – 246

*Holick M et al. Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline, J Clin Endocrinol Metab 2011; 96: 1911 – 1930

 

Z izpostavljenostjo soncu lahko prejmemo okoli 10.000IU enot vitamina D (ali več). Strokovnjaki medicine so v študiji iz leta 2012 potrdili, da ob pomanjkanju D vitamina v krvi, z uživanjem 5.000IU enot D vitamina dnevno, 3 mesece, hitreje dvignemo nivo D vitamina v krvi na zadovoljivo raven.

Poskrite za zadosten vnos vitamina D3!

-15%

Vitamin D3 v prahu paket

Najbolj biorazpoložljiva oblika vitamina D3 v prahu
 • Močna formula z 2000 IU (1000 % NRV) D3 na odmerek
 • Vitamin D3 v prahu z odličnim okusom, za prijetno uživanje
 • Prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema
 • Pomaga ohranjati normalno delovanje mišic
 • Prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob
 • Pripomore k normalni absorpciji in uporabi kalcija in fosforja
 • Podpira normalno delitev celic
 • Brez sladkorja
450g | za 90 dni
Redna cena: 17,85 
15,17 
in prihrani 2,68 

Dodaj komentar

Delivery
Samo še 30€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-15%
IMUNUP

7 aminokislin, 11 vitaminov in 8 mineralov za železen imunski sistem.

14,98  12,74 
-10%
Maca v prahu Bio 100g

Maca je zdravilna korenina, ki izjemno ugodno deluje na zdravje in počutje. HU

3,99  3,60 
-30%
Vitamin C

Najbolj kakovostna oblika vitamina C v okusnem napitku.

6,25  4,37