Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Bananin kruh – recept

Ali vam večkrat po kosilu, večerji zadiši kakšna sladica, ampak nimate volje, niti časa da bi jo pripravili? Za vas smo pripravili odličen in preprost recept za zdrav bananin kruh za pripravo katerega potrebujete le dobrih 15 minut.

 

Bananin kruh je vrsta kruha iz zmečkanih banan. Pogosto je vlažen, sladek, hitro pripravljen podoben tortici. Obstaja nemalo različic in receptov te mehke sladice, ki je v tujini zelo popularna. Banane so resda sladke in brez njih tega recepta seveda ne bi bilo, je pa nato precej odvisno od izbora ostalih sestavin.

‘Banana bread’ je s popularizacijo sode bikarbone in pecilnega praška prvič postal priljubljen recept v ameriških kuharskih knjigah v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Prvič se je pojavil v kuharski knjigi Pillsbury ‘s Balanced Recipes iz leta 1933.

 

Obstaja svetovni dan bananinega kruha in sicer 23. februarja. Banane so se v ZDA pojavile šele v sedemdesetih letih 19. stoletja, zato je trajalo nekaj časa, da so se začele pojavljati kot sestavni deli sladic. Nekateri zgodovinarji hrane menijo, da je bil bananin kruh stranski produkt velike depresije, saj iznajdljive gospodinje niso želele vreči prezrelih banan (v tistih časih so bile še vedno drag izdelek), druge pa menijo, da je bil sodoben bananin kruh razvit v poslovnih kuhinjah za promocijo moke.

Bananin kruh - recept
Banane so odličen vir vitamina B6 in kalija, bogate pa so tudi z vitaminom C, manganom, magnezijem in nekaterimi drugimi vitamini iz skupine vitaminov B kompleksa.

Zaradi visoke vsebnosti kalija so banane koristne za preprečevanje nastanka visokega krvnega tlaka in srčno-žilnih obolenj ter za zdravje ledvic. Visoka vsebnost vlaknin, kot so pektini in rezistentni škrob, upočasnjuje prehod hrane iz želodca v tanko črevo, kar posledično upočasni dvig sladkorja v krvi po obroku in podaljšuje občutek sitosti. Vlaknine, ki jih najdemo v bananah hkrati pripomorejo k redni prebavi in izboljšujejo inzulinsko rezistenco.

Bananin kruh - recept

Banane vsebujejo tudi pomembne antioksidante, dopamin in katehine, ki prispevajo k zdravju srca in ožilja. Prepričanje, da banane zaradi vsebnosti dopamina izboljšujejo razpoloženje, je napačno, saj dopamin ne more prečkati krvno-možganske pregrade in zato ne more delovati neposredno na možgane.

Če želimo, da se bo sladkor iz zaužitih banan v kri sproščal še počasneje in da bo glikemični indeks manjši, banane uživajmo skupaj z oreški ali maslom iz oreškov. Pogosta in okusna kombinacija so na primer banane in arašidovo maslo.

 

Zdrav bananin kruh je lahko idealen za zajtrk, kot sladica, prigrizek h kavi ali le malica za vašega šolarja. Poleg se prileže sveže sadje, dodatna žlica arašidovega masla kot preliv ali pa potres z orehi in kakavom v prahu.

Sestavine za bananin kruh

 

Priprava bananinega kruha
  • Najprej bomo zmešali mokre sestavine. Penasto zmešamo 3 jajca z 50 g sladkorja. Potem postopoma med mešanjem dodaj kokosovo olje, predhodno zmečkane banane (banane zaprte v olupku stisnite z dlanmi in jih nato po potrebi pretlači še z vilico na krožniku), kokosov jogurt in arašidovo maslo.
  • V ločeni posodi presej moko z pecilnim praškom, dodaj kakav v prahu in cimet. Suhe sestavine nato počasi med mešanjem dodaj mokri masi, da postane zmes gosta. V kolikor dodaš preveč kakava v prahu ali moke, maso preprosto zredči z riževim mlekom.
  • Maso nato prenesemo v pekač in po vrhu razporedimo dobro žlico arašidovega masla. Pečemo v že ogreti pečici na 180 stopinj 40 minut (ventilacijska).
  • Bananin kruh pride precej rahel in sočen če se držite recepta – v kolikor pripravite redkejšo maso. Če želite čvrstejši kruh je fino, da je masa zelo gosta in da kruh pečete kakšnih 5 min več, v nasprotnem primeru naj bo bolj redka.

 

Bananin kruh - recept
Bananin kruh - recept
Bananin kruh - recept
Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-90%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  5,18