Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Eritritol za sladkanje brez slabe vesti

Eden izmed užitkov v našem vsakdanu je zagotovo dobra in okusna hrana. Občasne sladke pregrehe v jedilniku zagotovo niso nič slabega, če se ostali čas držimo kvalitetne, zdrave in uravnotežene prehrane. Sladkor v sladicah lahko nadomestimo z veliko bolj zdravo alternativo in se posladkamo brez slabe vesti. 

Vpliv sladkorja na naše telo 

Sladkor je naravno sladilo iz skupine ogljikovih hidratov, ki ga pridobivamo iz sladkornega trsa. Že kar nekaj let se govori o tem, da sladkor ni zdrav za naše telo, kar drži. Ko se sladkor absorbira v naš krvni obtok, se na njegovo koncentracijo odzove trebušna slinavka, ki sprosti inzulin. Obrok poln sladkorja lahko privede do izrazitega dviga sladkorja v krvi in ima za posledico moča padec. Prevelika nihanja inzulina vodijo do povečanja apetita in še večje želje po sladkem. Posledično se lahko zaradi večje konzumacije hrane zredimo in smo zapleteni v začaran krog. 

 

Sladkor tako kot nekatere prepovedane droge deluje na iste centre v možganih in povzroča odvisnost od sladkorja, saj pri zaužitju sladkorja začne telo sproščati opioide in dopamin. Temu lahko sledi abstinenčna kriza v obliki glavobola, utrujenosti in nihanj razpoloženja, ko sladkorja ne zauživamo. Sladkor vpliva tudi na razvoj kariesa v naših zobeh, saj se nekatere bakterije hranijo ravno z njim. Sladkor vpliva tudi na videz naše kože, saj oteži obnavljanje kolagena v naši koži 

Vsebuje tudi kar nekaj kalorij in je brez hranilne vrednosti, tako da lahko njegovo prekomerno uživanje vodi tudi v debelost. V našem telesu lahko sladkor povzroča vnetje, kar slabi naš imunski sistem in lahko vodi do razvoja različnih bolezni. Sladkor, ki je shranjen v jetrih gre večinoma v maščobo okoli trebuha.  

Kako nadomestimo beli sladkor?  

Sladkor res nima najbolj prijetnih učinkov na naše telo. Pogosto v želji po bolj zdravem življenjskem slogu ali pa iz želje po izgubi kakšnega odvečnega kilograma ljudje iz svoje prehrane izločijo sladkor, kar zagotovo pomaga. Kaj pa če nam sladkorja in prijetnega sladkega okusa ne bi bilo potrebno popolnoma izločiti iz naše prehrane? 

 

Namesto navadnega belega sladkorja lahko v svojo prehrano in recepte vključite različne nadomestke za sladkor. Z njihovo uporabo lahko ustvarite sladice, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti, pri tem pa bo okus enak, kot če bi sladkali z navadnim sladkorjem. Na trgu je precej pestra ponudba sladil. Za razliko od navadnega sladkorja imajo manjšo energijsko vrednost in ne vplivajo toliko na dvig krvnega sladkorja v našem telesu. Med te priljubljene sladkorne nadomestke spadajo eritritolksilotolstevija in yacon. 

Eritritol – naravno sladilo, brez energijske vrednosti 

Eritritol je sladkorni alkohol, ki je pridobljen z naravnim procesom fermentacije glukoze. V naravi je prisoten v sadju kot so hruške, grozdje, melone in lubenice. To sladilo je primerno za vse, ki se izogibajo sladkorju, saj je brez kalorij in za tiste, ki se poslužujejo diete z malo ogljikovimi hidrati. Primeren je za peko in kuho, saj je obstojen pri visokih temperaturah. Po svojem videzu in strukturi je podoben navadnemu sladkorju. Tudi njegov glikemični indeks je nizek in sicer znaša 0.  

 

Sladkanje sladic in napitkov

Eritritol  lahko uporabite za sladkanje sladic, toplih in hladnih napitkov, pripravo presnih sladic, lahko ga dodate v smoothie ali pa posujte po svežem sadju. Prednost eritritola je tudi v tem, da po zaužitju ne vpliva na dvig krvnega sladkorja in s tem na sproščanje inzulina iz trebušne slinavke. Zato je primeren tudi za diabetike.  

Pri prihodnji peki svoje priljubljene sladice, ki jo tako obožujete, poskusite količino sladkorja nadomestiti z eritritolom. Poskusite ali se okus bistveno razlikuje. Če prisegate na zdrav način življenja, lahko zamenjate tudi navadno moko s polnozrnato moko in maslo ter smetano za alternativne izdelke z manj maščob. 

 

 

Eritritol Bio

Naravno sladilo brez kalorij
  • Ekološko pridelano
  • Energijska vrednost 0 kcal/g
  • Nizek glikemični indeks
  • 70% sladkosti namiznega sladkorja
  • Primerno za diabetike
  • Primerno za vegetarijance in vegane
500g
11,58 
Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-80%
Collagen Coffee*

Okusna kava, ki vam pomaga v boju proti gubam, hidrira kožo, ščiti celice pred oksidativnimi poškodbami in poskrbi za svež val energije!

26,90  5,38 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-80%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  10,36