Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

INDIJSKI TRPOTEC- zakladnica naravnih vlaknin za urejeno prebavo

Sodobni način življenja je za marsikoga hiter in stresen, kar lahko privede tudi do tega, da si ne vzamemo časa za hranjenje in skuhan uravnotežen obrok. Raje posegamo po hitri hrani ali v naprej pripravljenih jedeh, saj nam to olajša in skrajša čas, ki ga namenimo pripravi hrane. Če tako prehrano uživamo večino svojega časa, pa lahko pride kmalu do različnih prebavnih težav.

 

Med pogostimi prebavnimi težavami je napihnjenost ter zaprtje, s katerim se je zagotovo srečal že vsak izmed nas. Zaprtje je zagotovo zelo neprijetno in lahko vpliva na naše počutje in razpoloženje. Če si želite pomagati pri zaprtju na naraven način, si poglejte in preberite več v nadaljevanju.

Možni vzroki za zaprtje

Večino vzrokov za manjše odvajanja blata lahko najdemo v slabih življenjskih navadah. Neuravnotežena prehrana z veliko trans-maščob, sladkorja, soli, enostavnih ogljikovih hidratov in malo vlaknin lahko privede do zaprtja in občutka nepopolne izpraznitve. Pogosto se težava pojavi tudi zaradi premalo popite tekočine in premalo telesne aktivnosti. Zaprtje pa je lahko tudi posledica jemanja določenih zdravil, kot so na primer antidepresivi, določeni analgetiki, železovi pripravki, itd., ali pa ob različnih boleznih kot so bolezen ščitnice, sladkorna bolezen, sindrom razdražljivega črevesja, kronična vnetna bolezen, hemeroidi itd. Prav tako lahko tudi z preveliko uporabo odvajal polenimo naše črevo in posledično smo lahko zaprti.

Kako si sami pomagamo pri zaprtju?

Če je zaprtje posledica določene bolezni, je najprej potrebno pri zdravniku zdraviti to bolezen. Zaprtje lahko zdravimo tudi z različnimi odvajali, a pri tem moramo biti pozorni, saj prepogosta uporaba odvajal vodi v polenitev črevesja. Črevo se na odvajala navadi in odvajanje brez odvajal sploh ni več mogoče. Pri tem se poveča tudi toleranca, torej bi za normalno odvajanje blata potrebovali večje odmerke odvajala.

Na določene vzroke za zaprtje lahko vplivamo sami. Poskrbimo lahko za redno telesno aktivnost in da popijemo vsaj 2 litra tekočine na dan. Pri prebavi lahko pomaga tudi mineralna voda z dodanim magnezijem, saj deluje kot blago odvajalo. Pomemben vidik za preprečevanje zaprtja ima tudi prehrana. Pri zaprtju nam bo pomagala uravnotežena in raznolika prehrana z dovolj vlaknin. Pomemben je tudi vnos kvalitetnih beljakovin, polnovrednih ogljikovih hidratov in zdravih maščob. Vlaknine najdemo predvsem v sadju in zelenjavi (slive, fige, kislo zelje, otrobi, oves, laneno seme) in pomagajo pri lažjem iztrebljanju, saj nase vežejo vodo, nabreknejo, zmehčajo blato in s tem pospešijo prebavo. Priporočena dnevna količina vlaknin, ki naj bi jih vnesli je okoli 30g. Ena izmed rastlin, ki je najbogatejša z vlakninami pa je indijski trpotec, saj ga sestavlja kar 70% prehranskih vlaknin.

Indijski trpotec- zakladnica vlaknin

Indijski trpotec je rastlina, ki izvira iz Indije. Njegova semena in zmlete luščine semen vsebujejo veliko v vodi topnih vlaknin. Najbolje je, da uporabimo zmeltega, saj tako lahko kar najbolje izkoristimo prehranske vlaknine, ki jih vsebuje. Te naše telo ne razgradi in prebavi ampak le preidejo čez naše črevo, s čemer pomagajo pri lažji prebavi in čiščenju črevesja. Vlaknine indijskega trpotca v črevesju ob stiku z vodo nabreknejo, tvorijo želatinasto sluzasto snov, povečajo velikost in vlažnost blata, spodbudijo črevesno peristaltiko in potisnejo blato naprej. To pa rado polzi, saj je zaradi nastale sluzi spolzko.

 

Vlaknine tako na enostaven način pomagajo pri zaprtju. Njihova prednost je tudi v tem, da za razliko od odvajal, se črevo na njih ne navadi tako hitro in njihova redna uporaba ne bo pripeljala do odvisnosti in razvoja tolerance.

Indijski trpotec v prahu Bio 250g

Za naravno boljšo prebavo
  • Ekološko pridelano
  • Visoka vsebnost prehranskih vlaknin
  • Pomaga nadzorovati raven holesterola
  • Pomaga ohranjati zdravo črevesje
250g | za 25 dni
12,99 

Ostale prednosti indijskega trpotca

Indijski trpotec pomaga pri urejanju prebave, lajšanju iztrebljanja in pri splošnem boljšem počutju. V pomoč je lahko vsem, ki si želijo izgubiti kakšen kilogram, saj vsebuje malo kalorij in ob stiku z vodo v želodcu nabrekne. Posledično smo hitreje siti in manj pojemo energijsko bogatejše hrane, kar pomaga pri hujšanju. Uravnava tudi krvni sladkor in prepreči njegovo nihanje. Nihanje krvnega sladkorja v naši krvi je lahko vzrok za konstantno lakoto, prenajedanje in debelost. Z uravnavanjem krvnega sladkorja pomaga indijski trpotec tudi pri sladkorni bolezni. Prav tako v črevesju nase veže tudi maščobe, kar prepreči njihovo absorpcijo, prepreči pretvorbo maščob v holesterol v jetrih in s tem pospeši izločanje maščob. S tem indijski trpotec uravnava tudi nivo holesterola in trigliceridov.

Danes srčno-žilne bolezni predstavljajo veliko breme za zdravstvene sisteme in so tudi ene izmed najbolj razširjenih bolezni. Z uravnavanjem nivoja krvnega sladkorja v krvi, uravnavanjem vrednosti holesterola ter trigliceridov in posledično tudi z uravnavanjem vrednosti krvnega tlaka, lahko vplivamo na razvoj srčno-žilnih bolezni ali pa si olajšamo njihovo zdravljenje. Pri tem nam je indijski trpotec lahko v veliko pomoč.

Uporaba indijskega trpotca

Zaradi nabrekanja indijskega trpotca v vodi je pomembno, da popijemo med njegovim jemanjem čez dan veliko tekočine. Priporočena dnevna količina indijskega trpotca je od 5 do 10 g (1 do 2 čajni žlički).

Za boljšo prebavo lahko indijski trpotec zmešamo z vodo ali pa katero koli drugo tekočino ( na primer sok, limonado, smoothie) in popijemo. Lahko ga zmešamo tudi v jogurt in kosmiče in pojemo. Ob tem ne pozabimo na dovolj tekočine.

Če želimo indijski trpotec uporabiti za hujšanje, je dobro, da ga zmešanega v vodo ali katero kol drugo tekočino, popijemo pol ure pred obrokom. S tem se bo v želodcu ob stiku z vodo napihnil in nam zmanjšal apetit.

Indijski trpotec pa ni uporaben le za hujšanje in prebavo. Lahko ga uporabim tudi kot gostilo v omakah, juhah, zelenjavnih enolončnicah ali napitkih. Kot vezivo ga lahko uporabimo pri izdelavi mesne štruce ali polpetov namesto drobtin oziroma kruha. Uporaben je tudi pri peki sladic, tort in palačink, saj jih naredi bolj rahle. Ker indijski trpotec ne vsebuje glutena je lahko odlična pomoč pri brezglutenski peki, saj zaradi tvorbe gela lahko izboljša teksturo, zmanjša drobljivost, poveča rahlost in vlažnost.

 

Prehranska dopolnila Nature`s Finest z indijskem trpotcem vsebujejo zmlete luščine semen, tako da lahko z njihovo uporabo izkoristite kar se da veliko prehranskih vlaknin za urejeno prebavo in boljše počutje.

Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-90%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  5,18