Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Menstruacijska napihnjenost: Tihi morilec vaših ozkih kavbojk?

Predmenstrualni sindrom (PMS) je stanje, ki prizadene veliko žensk v dneh pred menstruacijo. Simptomi so lahko zelo različni, vendar lahko vključujejo nihanje razpoloženja, napihnjenost in utrujenost. Eden od simptomov, o katerem pogosto poročajo ženske s PMS, je povečanje telesne teže. Toda ali res obstaja povezava med PMS in pridobivanjem telesne teže? In če je tako, kaj lahko ženske storijo, da bi obvladale ta vidik menstrualnega cikla? V tem članku bomo podrobno preučili ta vprašanja.

 

Najprej si oglejmo znanstveno ozadje PMS. PMS naj bi bil posledica hormonskih nihanj, ki se pojavijo med menstrualnim ciklom. Natančneje, menijo, da lahko k simptomom PMS prispevajo spremembe ravni estrogena in progesterona. Raven estrogena se običajno poveča v prvi polovici menstrualnega cikla, raven progesterona pa v drugi polovici. Ti hormoni imajo lahko številne učinke na telo, med drugim vplivajo na razpoloženje, apetit in raven energije.

Ali je normalno, da se redimo?

Za ženske je običajno, da med menstrualnim ciklusom pridobijo od tri do pet kilogramov telesne teže, ki običajno izgine po nekaj dneh krvavitve. To povečanje telesne teže je pogost telesni simptom predmenstrualnega sindroma (PMS), ki zajema različne telesne, čustvene in vedenjske simptome, ki lahko prizadenejo ženske od nekaj dni do dveh tednov pred menstruacijo.

 

Ti simptomi so posledica hormonskih sprememb v menstrualnem ciklu, ki so naravni del reproduktivnega procesa. PMS je razširjeno stanje, ki prizadene več kot 90% žensk, ki imajo menstruacijo.
Na splošno je povečanje telesne teže med menstruacijo normalen pojav, za to pa obstaja več razlogov.

Kako je PMS povezan s povečanjem telesne teže?

1. Hormonske spremembe

Med menstruacijo se raven estrogena in progesterona v telesu spreminja. Te hormonske spremembe lahko povzročijo zadrževanje vode, kar lahko privede do povečanja telesne teže. Poleg tega lahko hormonske spremembe vplivajo tudi na presnovo, zaradi česar telo lažje shranjuje maščobe.

 

2. Povečan apetit

Številne ženske med menstrualnim ciklusom občutijo povečan apetit. To lahko pripišemo hormonskim spremembam, pa tudi spremembam ravni sladkorja v krvi. Uživanje večje količine hrane kot običajno lahko privede do povečanja telesne teže, zlasti če se ne gibate dovolj, da bi pokurili dodatne kalorije.

3. Stres

K povečanju telesne teže med menstruacijo lahko prispeva tudi stres. Ko ste pod stresom, vaše telo sprošča hormon kortizol. Visoka raven kortizola lahko povzroči povečan apetit in lahko povzroči, da vaše telo shrani več maščobe.

 

4. Zmanjšanje količine magnezija

Ko se začne menstruacija, se raven magnezija postopoma znižuje. Ta padec lahko izzove željo po sladkorju in prispeva k povečanju telesne teže. Magnezij je mineral, ki uravnava stanje hidracije vašega telesa. Nizka raven magnezija lahko povzroči dehidracijo.

Vendar se lahko dehidracija prikrije kot lakota. Zaradi nje si lahko zaželite sladke hrane, čeprav ste samo žejni.

Kaj lahko ženske storijo za obvladovanje povečanja telesne teže zaradi PMS?

1. Trenirajte

Redna telesna vadba lahko pomaga obvladovati povečanje telesne teže med menstruacijo. Vadba pomaga pospešiti presnovo, kar lahko prepreči učinke hormonskih sprememb. Poleg tega lahko vadba pomaga zmanjšati stres, ki prav tako lahko prispeva k povečanju telesne teže.

 

2. Dodatki

Pri obvladovanju povečanja telesne teže med menstruacijo lahko pomagajo tudi nekatera dopolnila. Magnezij lahko na primer pomaga zmanjšati zadrževanje vode in napihnjenost. Poleg tega lahko vitamin B6 pomaga uravnavati hormone in zmanjšati željo po hrani.

3. Dieta

Zdrava prehrana lahko prav tako pomaga pri obvladovanju pridobivanja telesne teže med menstruacijo. Osredotočite se na uživanje živil z veliko hranilnimi snovmi, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata žita in puste beljakovine. Izogibajte se predelani hrani, sladkim pijačam in prevelikim količinam kofeina.

 

4. Hidracija

Pitje velike količine vode lahko pomaga zmanjšati zadrževanje vode in napihnjenost, ki lahko prispevata k povečanju telesne teže. Prizadevajte si spiti vsaj 8 kozarcev vode na dan.

Zaključek

Povečanje telesne teže med menstruacijo je pogosta izkušnja številnih žensk. Vzroki za povečanje telesne teže med menstruacijo so lahko različni, vendar so pogosti krivci hormonske spremembe, povečan apetit in stres. Povečanje telesne teže med menstruacijo lahko uravnavate z redno telesno vadbo, zdravo prehrano, ustrezno hidracijo in uporabo prehranskih dopolnil. S proaktivnim pristopom k obvladovanju pridobivanja telesne teže med menstruacijo lahko ženske ohranijo zdravo telesno težo in se v menstrualnem ciklusu počutijo najbolje.

Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-90%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  5,18