Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Načrt za odvajanje od sladkorja

Nekateri izmed nas zelo radi posežejo po mamljivih sladkih prigrizkih. Včasih je to že takoj, ko stopimo iz postelje, največkrat pa je to po obilnem obroku, popoldne ali pa v najslabšem času v dnevu – zvečer. Vsi poznamo ‘predal s sladkarijami’, ki nas vabi.  Če želite zmanjšati količino sladkorja v vaši prehrani ali pa se povsem odvaditi sladkarij, obstajajo preprosti koraki, kako to storiti čim bolj enostavno.

Šokantno dejstvo: povprečna oseba zaužije 22 čajnih žličk sladkorja dnevno. Čeprav sladkor nikoli ni veljal za zdravega novi dokazi kažejo, da si z uživanjem sladkorja lahko naredimo še več škode, kot je bilo sprva mišljeno. Sladkor je lahko povod za diabetes, debelost in bolezni srca.

Marsikdo dnevno zaužije ogromno sladkorja ne da bi se tega sploh zavedal. Sladkor ni le to, kar je na trgovskih policah zapakirano v embalaži kot sladkor. Na žalost je na policah trgovin »skritega« ogromno sladkorja. Gre za že pripravljene izdelke, v katerih so skriti sladkorji.

Na katere izdelke bodite posebej pozorni:

  • Kečap
  • Kruh
  • Solatni prelivi
  • Omake
  • Mešanice začimb
  • Namazi itd.

Ker pa se sladkor uporablja tudi kot konzervans, saj izdelkom podaljša obstojnost, izboljša okus in videz je ta prisoten tudi v marmeladah, sadni skuti, sadnem jogurtu, v raznih živilih v pločevinkah (npr. koruza, fižol), v kislih kumaricah, majonezi, v instant čajih, v predpripravljenih mešanicah za peko, hrenovkah, alkoholu itd. Izredno veliko sladkorja pa vsebujejo tudi gazirane pijače, nektarji, ledeni čaj in kompoti.

Če vas nenadoma zagrabi želja po sladkem, lahko storite naslednje:

  • Spijte kozarec vode. Nekateri ljudje pravijo, da se želja po sladkem lahko pojavi zaradi dehidracije. V vodo lahko dodate limono.
  • Jejte sadje. Sadje lahko pomaga zadovoljiti željo po sladkorju (banane, jabolka, pomaranče).
    Izognite se predelanim ogljikovim hidratom. Saj ti poskrbijo za nihanje sladkorja v krvi, in tako nam hitro zadiši po nečem sladkem.
  • Uživajte zelišča in začimbe. Ti zmanjšajo željo po sladkem (muškatni orešček, vanilja in cimet).
    Uporabljajte zdrave nadomestke sladkorja: kokosov sladkor, eritritol, mesquite ali rožičevec, ksilitol, jacon sirup itd.
  • Hrane v trgovini nikoli ne nakupujte lačni, saj je dokazano, da v takem primeru kupujemo več predelanih in nezdravih živil.
  • Berite etikete na živilih. Pred nakupom izdelka, si oglejte etiketo, na kateri je zapisana količina sladkorja, ki jo živilo vsebuje. Sladkor se skriva tudi pod drugimi nazivi, ki se ponavadi končajo na črke »-oza«; fruktoza, saharoza, galaktoza, maltoza, laktoza.

Zdravi nadomestki belemu sladkorju

Eritritol

Eritritol je sladilo brez energijske vrednosti. Ima nizek glikemični indeks in zelo malo vpliva na porast krvnega sladkorja, zato se njegova uporaba priporoča diabetikom, ter vsem, ki skrbijo za zdrav življenjski slog. Po videzu zelo spominja na sladkor, saj je v obliki majhnih kristalov. Erythritol je le 30% manj sladek kot sladkor, ter je tudi po okusu najboljši približek sladkorju.

Kokosov sladkor

Sladkor kokosove palme ali kokosov sladkor je popolnoma naraven in nerafiniran. Pridobivajo ga iz cvetov, ki rastejo visoko na kokosovih palmah, katere nato odprejo in poberejo njihov tekoči nektar. Ta nektar je nato posušen na zraku, da kristalizira v sladkor, ki je po naravi rjave barve. Kokosov sladkor ima nežen okus po karameli, zato predstavlja odlično alternativo običajnemu sladkorju.

Mesquite ali rožičevec

Mesquite v prahu je naravno sladilo iz vrste rožiča, priljubljen pa je zaradi svojega prijetnega karamelnega okusa. Ker je odličnega in sladkega okusa, ga lahko uporabiš pri številnih receptih za sladice.

Jakon sirup in jakon v prahu

Yacon je gomolj, ki ga že stoletja gojijo perujski kmetje v Andih. Njegov okus nekatere spominja na karamelo in med, drugače pa mu domačini rečejo kar zemeljsko jabolko.

Ksilitol ali brezovo sladilo

Brezovo sladilo vsebuje le polovico kalorij, kot jih vsebuje običajni sladkor! 100g ksilitola vsebuje 250 kcal. Uživanje ksilitola povzroči manjši porast ravni glukoze v krvi po zaužitju v primerjavi z navadnim belim sladkorjem.

Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-80%
Collagen Coffee*

Okusna kava, ki vam pomaga v boju proti gubam, hidrira kožo, ščiti celice pred oksidativnimi poškodbami in poskrbi za svež val energije!

26,90  5,38 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-80%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  10,36