Kaj je ščitnica? Ščitnica je del endokrinega sistema, ki je v bistvu zbirka žlez. Poznana kot majhen organ v obliki metulja v grlu je zelo pomembna za naše zdravje in dobro... Ščitnica - nepravilno delovanje in naravno zdravljenje | Nutrisslim
skrij vrstico

BACK TO COLLEGE >> NORI POPUSTI DO -40%

Pomoč uporabnikom
080 35 31 info@nutrisslim.si
0,00 €
Sign in
skrij vrstico
 • Brezplačna dostava za vse nakupe nad 30 eur.
 • Kontrola kakovosti v skladu s HACCP standardi.
 • Slovenska blagovna znamka uveljavljena že v več kot 30 državah.
 • 100% varen nakup in plačilo. Preverjena in certificirana spletna trgovina.

Ščitnica - nepravilno delovanje in naravno zdravljenje

Kaj je ščitnica?

Ščitnica je del endokrinega sistema, ki je v bistvu zbirka žlez. Poznana kot majhen organ v obliki metulja v grlu je zelo pomembna za naše zdravje in dobro počutje. Žleze proizvajajo hormone, ki uravnavajo razpoloženje in različne funkcije v telesu. Ščitnica izloča ščitnične hormone neposredno v kri in jih razdeli v različna tkiva.

ščitnica

Ščitnični hormoni vplivajo na številne vitalne telesne funkcije

"Ščitnični hormoni vplivajo na številne vitalne telesne funkcije, vključno s srčnim utripom, vzdrževanjem kože, rastjo, uravnavanjem temperature, plodnostjo in prebavo. Pomagajo tudi možganom, srcu, mišicam in drugim organom, ki normalno delujejo.," je dejal dr. Jerome M. Hershman, profesor medicine na medicinski šoli Davida Geffna na UCLA.

Naloga ščitnice je, da jemlje jod, ki ga najdemo v številnih živilih, in ga pretvori v ščitnične hormone: tiroksin (T4) in trijodtironin (T3). Ščitnične celice so edine celice v telesu, ki lahko absorbirajo jod. Te celice združujejo jod in aminokislino tirozin, da tvorita T3 in T4. T3 in T4 se nato sprostita v krvni obtok in se prevažata po telesu, kjer nadzorujeta metabolizem (pretvorbo kisika in kalorij v energijo).

Vsaka celica v telesu je za uravnavanje njihove presnove odvisna od ščitničnih hormonov. Normalna ščitnica proizvede približno 80% T4 in približno 20% T3, vendar ima T3 približno štirikrat večjo "moč" hormona kot T4.

"Na ta način je ščitnica eden izmed "glavnih nadzornikov", ki uravnava skoraj vse večje presnovne funkcije v telesu.," je dejala Cindy Samet, profesorica kemije na Dickinson College v Carlisleu v Pensilvaniji. "Delovanje možganov, srca in ledvic ter telesna temperatura, rast in moč mišic - in še veliko več - so na volji delovanja ščitnice."

Poznate znake nepravilnega delovanja?

Z motnjami in težavami, povezanimi s ščitnico, se v Sloveniji spopada od 200.000 do 300.000 ljudi, a večina bolnikov ne pozna vzrokov za svoje težave in jih ne pripisuje motnjam v delovanju ščitnice. Da bi lahko normalno živeli, se gibali in ohranjali zdravo telo, je pomembno prepoznati hormonsko neravnovesje in ga ustrezno zdraviti.

ščitnica

Znaki, da vaša ščitnica ne deluje pravilno:

 • povečana telesna teža,
 • izčrpanost in depresija,
 • suha koža,
 • tanjšanje in izpadane las,
 • nespečnost,
 • težave z zanositvijo,
 • visok holesterol,
 • povišan krvni tlak,
 • izguba želje po spolnosti,
 • hripav glas in oteklo grlo,
 • tanjšanje in izpadanje las,
 • kronična utrujenost.

Zmanjšano in povečano delovanje ščitnice

Težave s ščitnico nastopijo iz dveh povsem nasprotnih razlogov – zmanjšanega ali povečanega delovanja ščitničnega hormona. Hipotiroidizem je stanje, ko žleza deluje manj kot bi bilo potrebno za vzdrževanje ravnovesja v telesu. Kadar deluje pretirano, temu pravimo hipertiroidizem.

Hipertiroidizem (ang. Hyperthyroidism) ima številne vzroke. Glavni hormon, ki ga ščitnica izloča, je tiroksin, imenovan T4. Hipertiroidizem je stanje, ki je posledica prekomerne proizvodnje T4. Najpogostejši vzrok je avtoimunska motnja Gravesove bolezni, pri kateri se tvori več tipov protiteles.

Simptomi hipertiroidizma so utrujenost ali mišična oslabelost, ki vodi do težav pri dvigovanju ali vzpenjanju po stopnicah, povečana tesnoba, hiter ali nepravilen srčni utrip, nespečnost, izguba teže, povečana pogostost gibanja črevesja in lahka menstruacija.

Najpogostejši vzrok hipotiroidizma (ang. Hypothyroidism) je neboleče in spontano uničenje žleze zaradi avtoimunskega procesa, imenovanega Hašimotova bolezen. Drugi vzroki vključujejo operacijo ščitnice ali zdravljenje prekomerno aktivne ščitnice.

Simptomi hipotiroidizma so izjemna utrujenost, depresija, pozabljivost, otekline v sklepih, počasnejši srčni utrip, povečanje telesne mase, zaprtje in težke menstruacije.

Zadosten vnos joda v telo je izrednega pomena

Jod je mineral, ki ga naše telo potrebuje za pravilno delovanje ščitnice in drugih organov. Največji vir naravnega kelatiranega joda so morske alge in morske ribe. Kelatirana oblika pomeni, da je mineral vezan na aminokisline. Dnevno naj bi odrasla oseba zaužila 150 mikrogramov joda.

Pri težavah s pretiranim delovanjem ščitnice moramo paziti na zadosten vnos joda v naše telo. Jod je nujno potreben za sintezo ščitničnih hormonov , pomanjkanje lahko namreč povzroči golšavost ali težave v razvoju ščitnice. A to sta skrajna simptoma, ki nastopita, kadar gre za ekstremno pomanjkanje joda.

Če težav s ščitnico nimamo, to še ne pomeni, da zaužijemo dovolj joda. Pomanjkanje joda se namreč kaže tudi v obliki drugih simptomov, ki jih na prvi pogled morda niti ne pripisujemo pomanjkanju tega minerala. Kadar uživamo premalo joda, se pogosto počutimo depresivni, po nekaterih raziskavah smo celo manj zmožni zbranosti in kognitivnih funkcij. Pojavi se suha in luskava koža, krhki in lomljivi nohti, utrujenost, počasnejša presnova, pridobivanje telesne teže, motnje srčnega utripa, zmanjšanje plodnosti, migrene, ciste na jajčnikih in razvoj škodljivih bakterij v črevesju, kar privede do prebavnih težav in nevšečnosti.

Jod mora biti zato prisoten v vsakodnevni prehrani v takšni obliki, da ga lahko telo absorbira. Zadostno količino si zagotovimo z zdravo uravnoteženo prehrano in drugimi naravnimi prehranskimi dopolnili.

Prehrana z dovolj joda in selena

Prehrana v Sloveniji ne vsebuje dovolj joda (tudi zakonsko je predpisano dodajanje jodiranje soli k prehrani). Zato moramo poskrbeti sami, da uživamo živila, ki ga vsebujejo veliko: ribe in morski sadeži, čebula, špinača, bučke, jajca, ananas, jagode, kokos, marelice. Izbira je pestra, zato nam zagotovo ne bo težko sestaviti raznolikega, z jodom bogatega jedilnika.

Čeprav selena potrebujemo le 70 mikrogramov na dan, je ta mikroelement in antioksidant pomemben za pravilno delovanje ščitnice. S selenom bogata živila so ribe, raki, školjke, pa tudi jetra, meso in jajca.

ščitnica

THYROID - Naravna podpora ščitnici

 • vsebuje jod, selen in ajurvedska zelišča
 • podpira ščitnične funkcije
 • podpira metabolizem energije
 • podpora pri hipotiroidizmu

Thyroid support je napitek z okusom limone, ki podpira in uravnava ščitnične funkcije. Jod in selen sta minerala, ki prispevata k normalnemu delovanju ščitnice. L-tirozin je aminokislina, pomembna za izgradnjo ščitničnih hormonov. Ashwagandha je adaptogeno zelišče, ki nas pomaga obvarovati pred stresom in s tem niža nivo hormona kortizola v krvi. Obvladovanje kotizola je zelo pomemben faktor pri pravilnemu delovanju ščitnice.

ščitnica


Nutrisslim d.o.o., Obrtna cona 29, 1370 Logatec, Slovenija

T: 01 5653040, F: 01 5653042, info@nutrisslim.si

NE ZAMUDI!

Ne zamudi posebnih ponudb, novosti in promocijskih kuponov!

Strinjam se s Pogoji vpisa in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.

Spremljajte nas

080 35 31
Pomoč uporabnikom

Oblike plačil

© 2019 Nutrisslim. Vse pravice pridržane.

Vsa vsebina na spletni strani www.naturesfinest.si je informativne narave in ne more nadomestiti nasveta farmacevta ali obiska pri zdravniku.

Web Statistics