Pegasti badelj (Silybum marianum) je rastlina, ki jo uvrščamo v družino nebinovk. Uporaba pegastega badlja sega že dolgo nazaj v zgodovino, uporabljali so ga v prehranske in v... Zdravilne lastnosti PEGASTEGA BADLJA | Nutrisslim
skrij vrstico

NOVO! Riževi napitki | preveri slastne okuse >>

Pomoč uporabnikom
080 35 31 info@nutrisslim.si
0,00 €
Prijava
skrij vrstico
 • Brezplačna dostava za vse nakupe nad 30 eur.
 • Kontrola kakovosti v skladu s HACCP standardi.
 • Slovenska blagovna znamka uveljavljena že v več kot 30 državah.
 • 100% varen nakup in plačilo. Preverjena in certificirana spletna trgovina.

Zdravilne lastnosti PEGASTEGA BADLJA

Pegasti badelj (Silybum marianum) je rastlina, ki jo uvrščamo v družino nebinovk. Uporaba pegastega badlja sega že dolgo nazaj v zgodovino, uporabljali so ga v prehranske in v zdravilne namene. Že Grki so ga uporabljali za zaščito jeter, v te namene pa se uporablja še danes1.

Uporabni so plodovi, ki vsebujejo tri učinkovine, ki jih pod skupnim imenom imenujemo silimarin. Delovanje silimarina pa še ni popolnoma razjasnjeno, trenutno so preučevani trije načini delovanja.

 • prvi naj bi stimuliral sintezo proteinov s tem pa se jetrne celice začnejo obnavljati,
 • drugi učinek silimarina naj bi bil, da preprečuje prehod strupov skozi jetrne celice
 • tretji pa je njegovo antioksidativno delovanje.
 • vsi trije načini delovanja pa delujejo preventivno na delovanje jeter.

Vendar kljub temu je učinkovitost pegastega badlja raziskana in potrjena v več kvalitetno izvedenih kliničnih raziskavah. Zdravljenje je možno učinkovito pri različnih poškodbah jeter, virusnih okužbah, pri zastrupitvah z zeleno mušnico, pri alkoholizmu, pri neželenih učinkih zdravil, pri zastrupitvah z organskimi topili, pri (ne)alkoholni cirozi jeter in nekaterih drugih primerih1. Meta analiza iz leta 2011 ugotavlja, da dodajanje pegastega badlja lahko potencialno izboljša uravnavanje nivoja glukoze pri diabetesu tipa 22. S svojim delovanjem tudi zniža absorpcijo holesterola in biosintezo lipoproteinov3 ter pri določenih posameznikih, ki imajo nealkoholno zamaščenost jeter tudi zniža vrednost serumskih ALT5 in AST6 encimov4.

Trenutno je s strani Evropske agencije za varnost hrane v presoji tudi prehranska trditev.  Plod pegastega badlja (Sylibum marianum): Prispeva k razstrupljevalnemu potencialu jeter. Pomaga ščititi jetra, kar poveča telesno prečiščevanje1.

Kot lahko vidimo je pegasti badelj učinkovito zdravilo iz narave. V večini se uporablja v obliki prahu ali semen in se zaužije per os. Njegova uporaba je priporočljiva pri zgoraj naštetih simptomih, verjamemo pa da se njegova učinkovitost izkazala za še višjo ob dodatnih raziskavah.

 1. Povzeto po: Kreft S., 2017. Miti in resnice o detoksifikaciji jeter z zdravilnimi rastlinami in prehranskimi dopolnili. Farmacijski vestnik, 68: 69 – 75.
 2. Suksomboon N., 2011. Meta-analysis of the effect of herbal supplement on glycemic control in type 2 diabetes, Journal of Ethnopharmacology, 137:3, 1328 – 1333.
 3. Fogacci F. in sod., 2019. Metabolic effect of berberine-silymarin association: A meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trials. Phytotherapy Resserch, 33;4: 862-870
 4. Avelar R.C. in sod., 2017. Effect of silymarin on biochemical indicators in patient with liver disease: Systematic review with meta-analysis. Worlf Journal of Gastroenterology, 23;27: 5004-5017
 5. ALT = alanin aminotransferaza
 6. AST = aspartat aminotransferaza


Nutrisslim d.o.o., Obrtna cona 29, 1370 Logatec, Slovenija

T: 01 5653040, F: 01 5653042, info@nutrisslim.si

NE ZAMUDI!

Ne zamudi posebnih ponudb, novosti in promocijskih kuponov!

Strinjam se s Pogoji vpisa in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.

Spremljajte nas

080 35 31
Pomoč uporabnikom

Oblike plačil

© 2019 Nutrisslim. Vse pravice pridržane.

Vsa vsebina na spletni strani www.naturesfinest.si je informativne narave in ne more nadomestiti nasveta farmacevta ali obiska pri zdravniku.

Web Statistics