Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Živila, ki bodo znižala vaš holesterol

Holesterol je lipoprotein, kar pomeni da ga sestavljajo molekule maščob in molekule beljakovin. Ločimo HDL (high density lipoprotein) in LDL (low density lipoprotein) holesterol. HDL holesterolu pravimo tudi “dober holesterol”, LDL holesterolu pa “slab holesterol”.

Holesterol se v veliki meri sintetizira v našem telesu, s hrano ga zaužijemo le okrog četrtino. Holesterol je molekula, ki jo naše telo nujno potrebuje. Je gradnik celičnih membran in potreben za nastanek žolčne kisline in D vitamina. HDL holesterol ima tudi vlogo prenašalca LDL holesterola v jetra in tako znižuje celokupno vrednost holesterola v krvi.

 

Zakaj se pojavi povišan holesterol?

Na povišan holesterol vpliva več dejavnikov. Lahko so za to krivi geni, nepravilna prehrana, premalo gibanja, kajenje. Ko odkrijemo preveliko raven holesterola v krvi se začne zdravljenje, ki pa se nikoli ne neha.

 

Kako lahko k zmanjšanju holesterola pripomoremo s prehrano?

Sami lahko pripomoremo z upoštevanjem splošnih načel zdrave prehrane, še posebaj pa se moramo izogibati maščobam živalskega izvora, mastnemu mesu in mesnim izdelkom, ocvrtim jedem, enostavnim ogljikovim hidratom in slaščicam.

Izbiramo živila bogata s prehransko vlaknino, sadje zelenjavo, stročnice in polnozrnate žitarice. Na voljo pa imamo tudi nekaj “pripomočkov” v obliki prehranskih dopolnil in začimb:

Smoothijem in sadnim solatam dodajajmo cimet in lanena semena, kuhanim jedem pa kurkumo. Kurkuma podpira kardiovaskularne funkcije, cimet pripomore k izgradnji HDL holesterola, lanena semena pa pripomorejo k urejeni prebavi, kar vse pozitivno vpliva na raven holesterola in trigliceridov v krvi.

Uživajmo indijski trpotec!

Luščine indijskega trpotca ali Psyllium husk so sestavljene pretežno iz vlaknin. Zato ob stiku z vodo formirajo gel, ki ga zaužijemo. Luščine indijskega trpotca dokazano pripomorejo k zmanjšanju plazemskih lipidov in holesterola. Poleg tega lahko pripomorejo tudi k izgubi kakšnega odvečnega kilograma, saj vlaknine v psylliumu pomagajo pri boljši prebavi in k manjšemu vnosu kalorij iz hrane, saj so zelo nasitne. Zmešajte jedilno žlico Psyllium luščin v prahu z 2 dL vode in zaužijte pred obrokom.

Ob enem ne pozabimo, da je zmerna telesna aktivnost tudi zelo pomembna v boju proti holesterolu in ostalim sodobnim civilizacijskim boleznim.

Več o indijski trpotec preberite v spodnjih člankih

Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-80%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  10,36