Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Živila, ki topijo holesterol

Visoka raven holesterola je glavni faktor za razvoj bolezni srca in ožilja, ki zahtevajo trikrat več življenj, kot rak dojke in dvakrat več, kot rak pljuč. Ocenjuje se, da ima 70 odstotkov Slovencev med 25. in 64. letom vsaj nekoliko povišan nivo slabega holesterola. Maščobi podobna snov je v nizki meri pomembna za naše zdravje, saj igra ključno vlogo pri nastajanju nekaterih hormonov, vitaminov, žolčnih kislin in drugih snovi, a v večji meri škoduje organizmu in povzroča bolezni srca in ožilja, ki so znane kot glaven vzrok smrti v svetu.

 

Pri holesterolu je treba ločiti med dvema vrstama holesterola: slab LDL holesterol in dober HDL holesterol. LDL je za naš organizem škodljiv holesterol, ki se lahko začne kopičiti na stenah žil in vodi v njihovo poapnenje ter predstavlja nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja, kot so angina pektoris, srčna ali možganska kap. Druga vrsta holesterola je HDL holesterol, to je koristen holesterol, saj je njegova naloga odstranjevanje slabega holesterola iz žil.

Gibanje in ustrezna prehrana ključ do nižjega holesterola

Ključno vlogo pri povišani ravni slabega holesterola poleg gibanja ima prehrana. Strokovnjaki pri The New England Journal of Medicine trdijo, da naj bi s pravilnim prehranjevanjem v le treh mesecih znižali vrednosti holesterola za 20 odstotkov.

Holesterol lahko znižamo s pomočjo nekaterih vrst živil. To so živila, bogata s steroli in stenoli. Uživanje živil, ki vsebujejo sterole in stenole, je najlažji način za zniževanje slabega LDL holesterola in zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni. Steroli in stenoli se naravno v majhnih količinah pojavljajo v številnih zrnih, zelenjavi, sadju, stročnicah, oreščkih in semenih. Ker imajo močne učinke za zniževanje holesterola, so jih proizvajalci začeli dodajati hrani.

Stenole in sterole lahko tako dobimo v margarini, pomarančnem soku, ovsenih kosmičih in še kje. Molekularno so steroli in stenoli zelo podobni holesterolu. Ko potujejo po prebavnem sistemu, preprečujejo slabemu holesterolu, da bi se absorbiral v krvni obtok. Tako se holesterol ne prilepi na stene žil, ampak se izloči kot odpadna snov.

Živila, ki topijo holesterol

Podobno kot steroli delujejo vlaknine, ki preprečujejo slabemu LDL holesterolu, da bi prišel v krvni obtok. Živila, kot so fižol in stročnice, namreč vsebujejo težko prebavljiva vlakna, ki nase vežejo holesterol in se skupaj z njim nato izločijo kot odpadna snov. Uživanje večje količine vlaknin pripomore k znižanju slabega LDL holesterola, sicer za majhno, a pomembno količino. Uživanje hane, bogate z vlakninami, učinkuje tako, da telo absorbira manj nasičenih maščob, kar pomaga pri uravnavanju telesne teže in varuje ožilje.

Živila, ki topijo holesterol

Oreščki so še ena pomembna skupina hranil, ki pomagajo zniževati slab holesterol. Večina oreščkov, vključno z orehi, mandlji, oreščki, arašidi, je dobra za zniževanje holesterola. Oreščki predvidoma znižujejo nivo holesterola zato, ker vsebujejo rastlinske sterole in nenasičene maščobe, ki varujejo krvne žile pred poškodbami. Prav tako vsebujejo veliko vlaknin in vitamin E.

Še eno živilo, ki pomaga zniževati slab holesterol, je soja. Sojino mleko, oreščki, tofu, sojini jogurti lahko pomagajo jetrom, da iz krvnega obtoka laže izločijo slab LDL holesterol. Nadomestimo torej mleko in meso s sojo vsaj nekajkrat na teden.

Spirulina kot pomoč proti povišanemu holesterolu

Spirulina je rastlina, ki ima moč, da uravnava glukozo, krvni tlak in holesterol. Lajša vnetne bolečine, ima antioksidativne lastnosti in ščiti pred boleznimi srca, jeter in ledvic. Poleg tega podpira imunski sistem, zmanjšuje stranske učinke alergij, izboljšuje prebavo in pospešuje delovanje možganov.

 

Zeleno-modra alga je polna beljakovin in vitaminov. Spirulina je nitasta cianobakterija in superživilo, ki jo običajno imenujemo modro-zelena alga. To je zaradi njene značilne barve. Spirulina se goji v fiziološki raztopini z visoko pH ali sladki vodi. Vsebuje številne vitamine, od A, B1, B2, B3, B6, B9, C do vitamina E, značilen je visok delež beljakovin, ki v povprečju predstavljajo 60 odstotkov njene celotne vsebine. S pomočjo X-žarkovne fluorescenčne analize so dokazali, da spirulina vsebuje veliko mikroelementov, ki jih telo potrebuje.

Spirulina telo oskrbuje s celo več beljakovinami kot oreščki

Edinstvena alga, ki nam pomaga pri razstrupljanju našega telesa je spirulina. Nepogrešljiv del naših super dopolnil je zato, ker je to edina alga, ki uspešno razstruplja in obenem uspešno krepi naše telo. Spirulina je prva alga na zemlji, ki v svojem DNK zapisu nosi uspešno evolucijo zemlje in človeštva. Je ena prvih oblik življenja na Zemlji, saj je med prvimi začela prispevati k oblikovanju in proizvajanju kisika, kar je omogočilo razvoj višjih oblikam na Zemlji.

 

Modro – zelena alga je ogromen vir klorofila, naravnih soli, encimov in antioksidantov. Vsebuje tudi železo, kalcij in druge minerale (tudi v sledeh). Njena koristnost je potrjena tudi iz strani World Health Organization (WHO). Zanimivost je, da ima spirulina veliko višjo vsebnost železa kot špinača in vsebuje veliko več beta karotena (vitamina A), kot pa korenje.

Živila, ki topijo holesterol
Spirulina pomaga krepiti zdravje in nižat holesterol

Raziskave kažejo, da uživanje spiruline vpliva na upad holesterola v krvi in znižanju krvnega tlaka ter s tem zmanjša možnost za nastanek srčno žilnih bolezni. Preprečuje poškodbe srca in srčnih zaklopk, spodbuja in krepi imunski sistem, saj spodbuja proizvodnjo protiteles in ustvarja zdrav odziv na alergije. Pomaga pri učenju, zbranosti, koncentraciji in spominu.

Živila, ki topijo holesterol

Za koga je uživanje spiruline primerno?

Za otroke, ki ne marajo zelenjave ali je ne morejo dovolj zaužiti, ker imajo neuravnotežen vnos hrane, za najstnike v obdobju rasti in razvoja, ko potrebujejo več super hranil, za nosečnice, ki potrebujejo dodaten vir hranilnih snovi, za športnike in rekreativne športnike, ki potrebujejo dodatna hranila za vzdrževanje energije. Za bolnike ali ljudi, ki potrebujejo bolj kakovostne hranilne snovi, ki pospešijo zdravljenje, za vegetarijance in vegane, ki potrebujejo dodatna hranila.

Spirulino se odsvetuje samo tistim, ki imajo diagnozo hiperparatiroidizem (bolezen, ki je posledica povečane, nenadzorovane tvorbe in izločanja hormona parathormona (PTH) iz obščitniških žlez) ter posameznikom, ki so alergični na alge in morsko hrano ter bolnikom, ki imajo zelo visoko vročino ali vročinski udar.

Spirulina krepi in razstruplja

Spirulino lahko uživamo, če želimo telo razstrupiti ali ga okrepiti. Je edina alga, ki telo tudi krepi in ne le razstruplja! Uporabimo jo lahko na več različnih načinov: spirulino v prahu dodamo v smoothie, posujemo jo po sadju, vmešamo v jogurt, zmešamo z limoninim sokom in popijemo.

Spirulina v prahu na primer vsebuje kar 60 odstotkov beljakovin, od tega vseh 23 esencialnih aminokislin. Raziskave so pokazale, da ima lahko jemanje spiruline pozitivne učinke na raven krvnega sladkorja in holesterola pri diabetikih.

Spirulina v prahu Bio 250g

prehransko dopolnilo

Zeleno bogastvo narave
  • 100% ekološka pridelava
  • Visoka vsebnost beljakovin
  • Vir železa
  • Vir prehranskih vlaknin
  • Podpira vitalnost
  • Preprečuje utrujenost
  • Pomaga pri kontroli telesne teže
250g | za 60 dni
14,39 
Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-90%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  5,18