Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Kako uživati kurkumo za zdravje?

Se vam kurkuma sliši eksotično? Vse nam postane bolj jasno, če pomislimo na curry. Curry je mešanica 20 začimb, kurkuma je ena njegovih glavnih sestavin, saj mu daje tudi prepoznavno rumeno barvo.

Rumeni pigment je najbolj iskani in zaželeni del kurkume, korenaste rastline, ki uspeva predvsem v Južni Aziji. Prah kurkume ima kot začimba pomembno vlogo v indijski kuhinji, zaradi njegovega zanimivega okusa in ugodnih vplivov na zdravje, predvsem, ko gre za vnetja, smo začeli kurkumo ceniti tudi v zahodnem svetu.

 

Kurkuma izvira iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije. Danes jo gojijo na jugu Kitajske, v Indiji, v Indoneziji in na Javi. Je začimba, ki daje rumeno barvo, že po obliki korena pa lahko spoznamo, da gre za tesno sorodnico ingverja. Glavna aktivna sestavina korenine kurkume je kurkumin, ki ima močno protivnetno delovanje in je izjemen antioksidant.

Rumena barva, ki zdravi

Kaj so za zdravje čudežne lastnosti kurkume? Ta nevtralizira proste radikale in spodbudi delovanje telesu lastnih antioksidativnih encimov, zato kurkuma deluje protibakterijsko in protivirusno ter se jo še posebej priporoča v času zime, ko med nami kroži več prehladnih virusov.

Trsju podobna trajnica v višino zraste do enega metra. Ima izredno dekorativne in velike liste ter čudovite belorumene cvetove. Imenujejo jo tudi indijski žafran, rumeni ingver ali kitajske korenine. Deli rastline, ki jedi in oblačila obarvajo rumeno, so rizomi oziroma podzemna stebla.

Kako uživati kurkumo za zdravje?

Za optimalno vsrkavanje kurkumina iz črevesja v krvni obtok se priporoča uživanje kurkume v kombinaciji z mletim črnim poprom, slednji vsebuje piperin, naravno sestavino, ki absorbcijo kurkume izboljša. Ker samega kurkumina v kurkumi ni zelo veliko, le okoli 3 odstotke, se priporoča uživanje kurkume v prahu v obliki prehranskih dopolnil.

Kurkumin je topen v maščobah, zato ga je priporočljivo vnesti v telo med obrokom, ki je bogat z maščobami. Kurkumin spodbuja nastanek novih nevronov, zato pomaga kot preventiva pred degenerativnimi procesi v možganih – demenci. Pripisujejo ji tudi protirakavo obolenje in jo omenjajo kot koristno pri srčno-žilnih boleznih, revmatoidnem artritisu in depresiji. Priporočen dnevni odmerek je okoli en gram kurkume tja do štirih gramov pri hujših težavah.

Številni ugodni učinki kurkume na zdravje

Kurkumo uporabljajo v zdravilstvu za pospeševanje izločanja žolča. Eterično olje kurkume topi žolčne kamne, skupaj z rumenim barvilom pa razkužuje žolčni mehur in žolčevod ter blaži njuno vnetje. V indijski tradicionalni medicini ajurvedi se uporablja že tisočletja za zdravljenje rakastih obolenj in pri pojavih luskavice, prav tako jo dodajajo v kozmetične pripravke.

Priporoča se jo tudi diabetikom, saj uravnava nivo inzulina v krvi, ugoden je tudi njegov vpliv na kardiovaskularni sistem, ker znižuje nivo slabega holesterola. V arjuvedski in kitajski medicini se uporablja za hitrejše celjenje ran, pri kožnih boleznih in težavah s prebavo.

Zahodnjaki kurkumo uporabljamo predvsem kot dodatek in začimbo, ki daje jedem rumeno barvo. Kurkuma, ki deluje protivnetno, pa vsebuje tudi paleto mineralov in vitaminov, predvsem vitamine B6, B3, folno kislino ter kalij, železo in mangan. Predstavlja bogat vir vlaknin in vsebuje tudi esencialne omega-3 maščobne kisline.

-10%

Kurkuma v prahu Bio paket

Rumena začimba z zdravilnim učinkom

7,18  6,46 
Razstruplja in pomaga pri vnetjih

Kurkumi pripisujejo še protivirusno, protiglivično, protibakterijsko in antikancerogeno delovanje. Ugoden je tudi njen vpliv na delovanje jeter, saj povečuje njihovo sposobnost razstrupljanja. Ker kurkumin združuje protivnetne in antioksidativne lastnosti, lahko pozitivno vpliva tudi na bolezni sklepov.

Kurkumo oziroma kurkumin lahko uživamo s hrano, vendar je v tem primeru relativno skromen. Za optimalno absorbcijo se priporoča uživanje kurkume skupaj z maščobami ali v obliki prehranskih dodatkov, ki zagotavljajo kasnejšo razgradnjo. Priporočen dnevni odmerek je približno 1g kurkume, ob hujših težavah tudi do 4 g.

Kurkuma torej deluje protivnetno, sčiti jetra, je močan antioksidant, izboljša delovanje imunskega sistema, podpira živčni sistem, ohranja zdrave sklepe, pomaga proti vnetjem, obenem očisti in razstrupi telo ter izboljša našo imunost. Obenem je odličnega okusa, zato se jo uporablja tudi v kulinariki, zlasti v eksotičnih jedeh. Že z 1 gramom kurkume na dan se da bistveno izboljšati svoje zdravje in počutje, kar lahko preizkusite tudi sami, če jo vnesete v svojo redno prehrano.

Kako uživati kurkumo za zdravje?

KURKUMINO MLEKO, ZA ŽIVLJENJE BREZ VNETIJ

Golden Curcuma je napitek z okusom kurkume, obogaten s cimetom in ingverjem in že dodanim riževim mlekom v prahu. Deluje protivnetno, antioksidativno, krepi naš imunski sistem in pospešuje prebavo.

Golden Curcuma latte

PODPRITE IMUNSKI SISTEM S POMOČJO KURKUME
  • Preprečuje nalaganje maščob okoli jeter 1
  • Pomaga ohranjati zdravje pljuč in zgornjih dihalnih poti 2
  • Pomaga uravnati prebavo 2
  • Pomaga ohranjati zdravje kože 1
  • Pomaga pri dvigu energije 2
125g | za 12 dni
11,99 
Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-80%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  10,36