skrij vrstico

NOVO! Hair vitamins učinkovita formula z biotinom za dolge, močne in sijoče lase. < klikni

Pomoč uporabnikom
01 5653040 info@nutrisslim.si
0,00 €
Prijava
skrij vrstico
  • Brezplačna dostava za vse nakupe nad 30 eur.
  • Kontrola kakovosti v skladu s HACCP standardi.
  • Slovenska blagovna znamka uveljavljena že v več kot 30 državah.
  • 100% varen nakup in plačilo. Preverjena in certificirana spletna trgovina.

Magnezij – mineral za delovanje mišic

Magnezij je drugi najpomembnejši mineral v človeškem telesu. Pomemben je za zdravje našega telesa in možganov. Vendar pa ga s prehrano vseeno težko zaužijemo dovolj. Magnezij potrebujejo mitohondriji, ki so v celicah odgovorni za energijsko presnovo. Še zlasti pomemben je za energijsko presnovo v mišicah, tudi v srčni mišici, kar je dobro znano vrhunskim športnikom, saj magnezij igra pomembno vlogo pri doseganju vrhunskih rezultatov. Zaradi povečane dejavnosti mišic in močnega potenja telo pri športu porablja oziroma izgublja magnezij. Da bi dolgoročno ohranili delovanje in zmogljivost mišic, morajo športniki po prenehanju športne dejavnosti hitro nadomestiti izgubo magnezija in tekočin.

pexels-photo-347134

Znaki in simptomi pomanjkanja magnezija

Pomanjkanje se lahko kaže kot neprijetna utrujenost, brezvoljnost, pomanjkanje energije, nezbranost, glavobol in motnje v delovanju mišic. Ti znaki lahko kažejo, da nam primanjkuje tudi magnezija.

Zato strokovnjaki svetujejo dodatek magnezija v kombinaciji z vitaminom B2, predvsem tistim, ki so športno aktivni. Znano je, da že 40 minut športne aktivnosti, denimo aerobike ali teka, podvoji potrebe po vitaminu B2, ki sodeluje pri pretvorbi maščob v energijo.

7 simptomov pomanjkanja magnezija

  • Mišični krči in trzljaji

Mišični krči in trzljaji so znaki pomanjkanja magnezija. V najslabših možnih scenarijih lahko pomanjkanje povzroči epileptične napade ali vročinske krče. Medtem ko lahko dodatki olajšajo mišične krče in trzljaje.

  • Utrujenost in oslabljene mišice

Utrujenost je stanje za katerega je značilna fizična ali duševna izčrpanost. Zato moramo vedeti, da vsi kdaj potrebujemo počitek .  Vendar pa je lahko akutna ali kronična utrujenost znak zdravstvenega problema. Ker je utrujenost nespecifičen simptom, ga ni mogoče identificirati, razen če ga spremljajo drugi simptomi. Drug, bolj specifičen znak pomanjkanja magnezija je oslabljenost mišic. Znanstveniki menijo, da je šibkost posledica izgube kalija v mišičnih celicah, kar je stanje, povezano z pomanjkanjem magnezija. Zato je pomanjkanje magnezija eden od vzrokov za utrujenost ali šibkost.

  • Visok krvni tlak

Študije na živalih kažejo, da pomanjkanje magnezija lahko poveča krvni tlak in spodbuja visok krvni tlak, kar je močan dejavnik tveganja za bolezni srca. Največji dokazi o koristih magnezija izhajajo iz nadzorovanih študij. Dokazano je da lahko dodatki magnezija znižajo krvni tlak, zlasti pri odraslih z visokim krvnim tlakom.

  • Nepravilen srčni utrip

Med najresnejšimi simptomi pomanjkanja magnezija je srčna aritmija ali nereden srčni utrip. Simptomi aritmije so v večini primerov blagi.  Vendar pa pri nekaterih ljudeh lahko povzroči srčne palpitacije, ki so premori med srčnim utripom. Drugi možni simptomi aritmije vključujejo omotico, kratko sapo, bolečine v prsih ali omedlevico. V najhujših primerih lahko aritmija poveča tveganje kapi ali srčnega popuščanja. Nekateri bolniki s kognitivnim srčnim popuščanjem in aritmijo imajo manjše ravni magnezija kot zdravi ljudje. Zdravljenje teh bolnikov z injekcijami magnezija je bistveno izboljšalo njihovo delovanje srca.

  • Magnezij in migrene

Pomembne raziskave so pokazale, da imajo ljudje z migreno pogosto nižje ravni magnezija kot tisti brez njih. Ena študija je dejansko ugotovila, da je redno uživanje magnezija zmanjšalo pogostost napadov migrene za 41,6 odstotka. Druge raziskave so pokazale, da je uporaba dnevnih dodatkov magnezija lahko učinkovita pri preprečevanju migren, povezanih z menstruacijo.

Ker je magnezij naravni element in potreben za naše zdravje, je to lahko varna migrenska terapija. To velja zlasti v primerjavi z zdravili migrene, ki lahko privedejo do hujših neželenih učinkov.

  • Magnezij proti nespečnosti

Da bi zaspali se morata telo in možgani sprostiti. Na kemijski ravni magnezij pomaga temu procesu z aktiviranjem parasimpatičnega živčnega sistema, ki je odgovoren za umiritev in sproščenost. Prvič, magnezij uravnava nevrotransmitorje, ki pošiljajo signale skozi živčni sistem in možgane. Prav tako uravnava hormon melatonin, ki v vašem telesu vodi ciklus spanja in prebujanja. Drugič, ta mineral se veže na receptorje gama-aminokisline (GABA). GABA je nevrotransmitor, ki je odgovoren za sproščanje živčnega delovanja. S pomirjevanjem živčnega sistema lahko magnezij pripomore k pripravi telesa in uma za spanje.

 Nutrisslim d.o.o., Obrtna cona 29, 1370 Logatec, Slovenija

T: 01 5653040, F: 01 5653042, info@nutrisslim.si

NE ZAMUDI!

Ne zamudi posebnih ponudb, novosti in promocijskih kuponov!

Strinjam se s Pogoji vpisa in se zavedam, da lahko svojo privolitev kadarkoli umaknem.

Spremljajte nas

01 5653040
Pomoč uporabnikom

Oblike plačil

kartice

© 2019 Nutrisslim. Vse pravice pridržane.

Vsa vsebina na spletni strani www.nutrisslim.com je informativne narave in ne more nadomestiti nasveta farmacevta ali obiska pri zdravniku.

Web Statistics