Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Magnezij – mineral za delovanje mišic

Magnezij je drugi najpomembnejši mineral v človeškem telesu. Pomemben je za zdravje našega telesa in možganov. Vendar pa ga s prehrano vseeno težko zaužijemo dovolj. Magnezij potrebujejo mitohondriji, ki so v celicah odgovorni za energijsko presnovo. Še zlasti pomemben je za energijsko presnovo v mišicah, tudi v srčni mišici, kar je dobro znano vrhunskim športnikom, saj magnezij igra pomembno vlogo pri doseganju vrhunskih rezultatov. Zaradi povečane dejavnosti mišic in močnega potenja telo pri športu porablja oziroma izgublja magnezij. Da bi dolgoročno ohranili delovanje in zmogljivost mišic, morajo športniki po prenehanju športne dejavnosti hitro nadomestiti izgubo magnezija in tekočin.

 

Znaki in simptomi pomanjkanja magnezija

Pomanjkanje se lahko kaže kot neprijetna utrujenost, brezvoljnost, pomanjkanje energije, nezbranost, glavobol in motnje v delovanju mišic. Ti znaki lahko kažejo, da nam primanjkuje tudi magnezija.

Zato strokovnjaki svetujejo dodatek magnezija v kombinaciji z vitaminom B2, predvsem tistim, ki so športno aktivni. Znano je, da že 40 minut športne aktivnosti, denimo aerobike ali teka, podvoji potrebe po vitaminu B2, ki sodeluje pri pretvorbi maščob v energijo.

 

6 simptomov pomanjkanja magnezija

Mišični krči in trzljaji

Mišični krči in trzljaji so znaki pomanjkanja magnezija. V najslabših možnih scenarijih lahko pomanjkanje povzroči epileptične napade ali vročinske krče. Medtem ko lahko dodatki olajšajo mišične krče in trzljaje.

Utrujenost in oslabljene mišice

Utrujenost je stanje za katerega je značilna fizična ali duševna izčrpanost. Zato moramo vedeti, da vsi kdaj potrebujemo počitek. Vendar pa je lahko akutna ali kronična utrujenost znak zdravstvenega problema. Ker je utrujenost nespecifičen simptom, ga ni mogoče identificirati, razen če ga spremljajo drugi simptomi. Drug, bolj specifičen znak pomanjkanja magnezija je oslabljenost mišic. Znanstveniki menijo, da je šibkost posledica izgube kalija v mišičnih celicah, kar je stanje, povezano z pomanjkanjem magnezija. Zato je pomanjkanje magnezija eden od vzrokov za utrujenost ali šibkost.

Visok krvni tlak

Študije na živalih kažejo, da pomanjkanje magnezija lahko poveča krvni tlak in spodbuja visok krvni tlak, kar je močan dejavnik tveganja za bolezni srca. Največji dokazi o koristih magnezija izhajajo iz nadzorovanih študij. Dokazano je da lahko dodatki magnezija znižajo krvni tlak, zlasti pri odraslih z visokim krvnim tlakom.

Nepravilen srčni utrip

Med najresnejšimi simptomi pomanjkanja magnezija je srčna aritmija ali nereden srčni utrip. Simptomi aritmije so v večini primerov blagi.  Vendar pa pri nekaterih ljudeh lahko povzroči srčne palpitacije, ki so premori med srčnim utripom. Drugi možni simptomi aritmije vključujejo omotico, kratko sapo, bolečine v prsih ali omedlevico. V najhujših primerih lahko aritmija poveča tveganje kapi ali srčnega popuščanja. Nekateri bolniki s kognitivnim srčnim popuščanjem in aritmijo imajo manjše ravni magnezija kot zdravi ljudje. Zdravljenje teh bolnikov z injekcijami magnezija je bistveno izboljšalo njihovo delovanje srca.

Magnezij in migrene

Pomembne raziskave so pokazale, da imajo ljudje z migreno pogosto nižje ravni magnezija kot tisti brez njih. Ena študija je dejansko ugotovila, da je redno uživanje magnezija zmanjšalo pogostost napadov migrene za 41,6 odstotka. Druge raziskave so pokazale, da je uporaba dnevnih dodatkov magnezija lahko učinkovita pri preprečevanju migren, povezanih z menstruacijo.

Ker je magnezij naravni element in potreben za naše zdravje, je to lahko varna migrenska terapija. To velja zlasti v primerjavi z zdravili migrene, ki lahko privedejo do hujših neželenih učinkov.

Magnezij proti nespečnosti

Da bi zaspali se morata telo in možgani sprostiti. Na kemijski ravni magnezij pomaga temu procesu z aktiviranjem parasimpatičnega živčnega sistema, ki je odgovoren za umiritev in sproščenost. Prvič, magnezij uravnava nevrotransmitorje, ki pošiljajo signale skozi živčni sistem in možgane. Prav tako uravnava hormon melatonin, ki v vašem telesu vodi ciklus spanja in prebujanja. Drugič, ta mineral se veže na receptorje gama-aminokisline (GABA). GABA je nevrotransmitor, ki je odgovoren za sproščanje živčnega delovanja. S pomirjevanjem živčnega sistema lahko magnezij pripomore k pripravi telesa in uma za spanje.

Magnezij

Prehransko dopolnilo s sladilom

Najbolj kvalitetna in biorazpoložljiva oblika Magnezija
  • 375 mg magnezija na doziranje
  • Magnezijev citrat za optimalno absorpcijo 
  • Pripomore k normalnim mišičnim funkcijam 1
  • Pripomore k normalnim psihološkim funkcijam 1
  • Pripomore k zdravim kostem in zobem 1
150g | za 30 dni
6,99 
Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-90%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  5,18