Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek

Ne glede na to, kako ga vnesemo, ga naše telo v vsakem primeru potrebuje! Zakaj? Zato, ker je kolagen sestavni del vezivnega tkiva in je prisoten v vsem telesu. Kolagen je najbolj zastopana beljakovina oziroma protein v človeškem telesu, predstavlja namreč 30 odstotkov vseh beljakovin v telesu.

Kolagen sestavlja srce, pljuča, ledvice, arterije, sklepe, vezi, hrustanec, kosti, nohte, kožo, lase, mišice, jetra, črevesje, spolne organe, vranico, možgane ter številne druge organe. S staranjem tvorba kolagena naglo upada že po 25. letu, kar vpliva na številne telesne funkcije. Upad kolagena se odrazi ne le na videzu kože, ampak tudi na drigih telesnih organih.

 

Če redno uživamo kolagen, s pomočjo prehrane ali prehranskih dodatkov, koža ni edina, ki je deležna pozitivnih učinkov dodajanja kolagena. O pozitivnih učinkih, ki jih ima kolagen na kožo, ste verjetno že brali ali slišali. Toda kolagen, ki ga najdemo v izdelkih za nego kože ali v obliki prehranskih dopolnil, skrbi ne le za bolj čvrsto in mladostno kožo brez gubic; ker je največji vir beljakovin v telesu, odgovarja za pravilno delovanje številnih drugih celic, organov, mišic in tkiv.

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek

Hrana za obnovo hrustanca

Kolagen pozitivno vpliva ne le na elastičnost in gladkost kože, ki je posledično videti mlajša, ampak spodbuja zdravo delovanje sklepov, zmanjša vnetja v telesu, pomaga obnoviti črevesno pregrado in preprečevati nastop Alzheimerjeve bolezni, izboljša pomnjenje, zniža raven holesterola in ohranja zdravo srce, obenem zviša kostno gostoto, ohranja močne kosti, razstruplja telo ter podpira delovanje jeter.

 

Kolagen je kompleksna beljakovina, sestavljena iz 19 aminokislin. Kolagen se nahaja v skoraj vseh organih telesa; predstavlja 90 odstotkov beločnice, 80 odstotkov tetiv, 75 odstotkov kože, 60 odstotkov hrustanca, 30 odstotkov kosti in do 10 odstotkov mišične mase. Kolagen deluje kot lepilo na celotno telo. Veže in podpira strukturo kože, mišičnega tkiva, kosti in kit.

 

Beseda ‘collagen’ oziroma kolagen izvira iz grške besede kólla in francoske pripone gen. Dobesedni prevod bi pomenil ‘proizvodnja lepila’. Kolagen dejansko deluje v organizmu kot lepilo. Omenjena beljakovina je koncentrirana v zunajceličnem matriksu, ki deluje kot podporni sistem, videti je kot mreža, ki drži celice skupaj. Kolagen ‘pošilja’ tudi signale za odpravljanje vnetij v telesu in popravljanje poškodovanih celic.

Best seller
-33%

2x Kolagen SkinCare

Prehransko dopolnilo s sladilom

PREMIUM KOLAGEN ZA SIJOČO KOŽO BREZ GUBIC!
  • Patentirana oblika ribjega kolagena Naticol®
  • Z dodanimi superživili in vitaminom C za najboljše rezultate!
  • Hidrolizirani peptidi za optimalno absorpcijo¹
  • Dokazano zmanjšuje pojav gub¹
  • Izboljšuje elastičnost kože in homogenost polti¹
  • Z naravno aromo jagode za odličen okus
240g | za 24 dni
Redna cena: 43,20 
28,99 
in prihrani 14,21 

Naravni kolagen najdemo v vsakodnevni prehrani

Kolagen lahko uživamo v obliki praškov ali kostne juhe, ali z zadostnim uživanjem hrane, ki vsebuje aminokislini glicin in prolin. Ti aminokislini sta pogoj, da telo proizvaja kolagen, zato jim prehranski strokovnjaki pravijo esencialni aminokislini. Če smo zdravi in je naše telo v optimalnem stanju, to pomeni, da organizem zmore ti aminokislini samo proizvajati. Poleg glicina in prolina kolagen sestavljajo tudi aminokisline hidroksiprolin, hidroksilizin in druge. Toda zaradi zunanjih dejavnikov, denimo stresa, moramo naštete aminokisline, zlasti glicin in prolin, dobiti preko vsakodnevne hrane, ki se v veliki meri nahajajo v veganski prehrani ali pa jih vnesemo s pomočjo prehranskih dodatkov. Živila, bogata z glicinom, so banane, fižol, buče, kivi, ohrovt, špinača, zelje in kumare. Živila, ki v veliki meri vsebujejo aminokislino prolin, so fižol, šparglji, tempeh, drobnjak, ajda in alfa-alfa kalčki.

 

Glicin in prolin nista edini hranili, ki ju telo potrebuje za proizvodnjo kolagena. Zelo pomemben je tudi vitamin C. Vitamin C se nahaja v številnih vrstah sadja in zelenjave, kot so jagode, pomaranče, rdeča paprika in podobno. Poleg vitamina C je pomembna aminokislina lizin, ki jo najdemo v beljakovinah, ki so nujne za sintezo kolagena.

 

V večjih količinah aminokislino lizin najdemo v fižolu, leči, tempehu in kvinoji. Če naštetega ne zmorete užiti vsak dan v obliki naravne prehrane, je najlažji način, da telesu zagotovite tisto, kar potrebuje za proizvodnjo kolagena, to, da uživate prehranski dodatek v obliki kolagenskih peptidov.

Zakaj dodajati kolagen v prehrano?

V telesu obstaja 16 različnih tipov kolagena, večino tega sestavlja tip 1. Naš organizem proizvaja sebi lasten kolagen, če prejme potrebna hranila. Vendar se sposobnost vsrkavanja teh hranil in njihov vnos začne postopoma zmanjševati, na kar vplivata staranje in neredna prehrana. Po 35. letu se začne proizvodnja kolagena upočasnjevati.

 

Ko dosežemo 40-ta leta, začne kolagen hitreje upadati, kot ga lahko telo proizvaja. Ko dosežemo 60-ta, se v našem organizmu nahaja samo še polovica prvotne vsebnosti kolagena.

 

Z vnosom živil, ki vsebujejo kolagen ali z jemanjem prehranskih dodatkov v obliki kolagenskih peptidov lahko proces upadanja kolagena v telesu upočasnimo.

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek
Kako učinkuje dodajanje kolagena na telo in zdravje?

Kolagen slovi zlasti po tem, da koži pomaga k mlajšemu in mladostnejšemu videzu. Ena od raziskav je pokazala, da se je pri skupini ljudi, ki je jemala kolagenske peptide, elastičnost in vlaga njihove kože znatno izboljšala. Pri starejših ženskah je izboljšanje prišlo še najbolj do izraza, saj njihovo telo naravno ne proizvaja več dovolj kolagena. Elastičnost njihove kože se je izboljšala v primerjavi s placebo skupino že po štirih tednih (sprememba je bila najbolj opazna pri starejših ženskah).

Hrana, bogata s kolagenom, prav tako bistveno vpliva na kožo in tvorbo kolagena v telesu: ta živila oziroma prehrana so denimo zelena, kumare, zelena zelenjava, jagodičevje, zelje in ingver.

 

Glicin in prolin, aminokislini, ki se nahajata v naravnem kolagenu, sta znani po protivnetnih lastnostih, zato na naraven način pomagata tudi k zmanjšanju bolečin ter olajšanju togosti v sklepih. Živila, ki podpirajo delovanje in zdravje sklepov, so česen, por, čebula, jabolka, mandlji, chia semena, ananas, ekstra deviško oljčno olje, banane, kurkuma in ingver.

Uživanje kolagena pomaga tudi pri prebavnih težavah, kot je sindrom razdražljivega črevesja, refluks, Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis, ugodno vpliva na delovanje srca in ožilja, ta protein obenem znižuje raven holesterola v krvi in preprečuje nabiranje oblog na stenah žil. Mineral kalcij ni edini, ki je odgovoren za zdrave kosti, saj več kot tretjino kosti sestavlja kolagen. Kolagen predstavlja ključen del celic, ki ustvarjajo kosti, imenujejo se osteoblasti. Te celice preprečujejo nastanek osteoporoze: več kot je kolagena v krvnem obtoku, boljša je kostna gostota.

 

Kolagen pripomore tudi k normalnemu delovanju jeter, zmanjšuje škodo, če uživate hrano in pijačo, ki jetra močno obremenjujejo, denimo alkohol, za kar je zaslužna predvsem aminokislina glicin.

Katera živila spodbujajo tvorbo kolagena?

Aminokislina lizin se nahaja v jetrih, svinjini, jajcih, mleku rižu in krompirju. Prolin se nahaja v medu, sirotki in česnu. Da se iz aminokislin v organizmu tvori kolagen, so potrebna tudi druga hranila, denimo vitamin C, selen, cink in kompleks skupine B-vitaminov. V prehrano vključite sezam, brazilske orešk, paprika in špinačo. Beljakovine so prisotne v leči, grahu, bobu, čičeriki, fižolu, prosu, ajdu, kvinoji, rižu, mandljih, lešnikih, makadamija oreških, orehih, soji, lanenem in konopljinem semenu.

 

Vitamin C dobimo v zeleni listnati zelenjavi, papriki, jagodičevju, kiviju in brokoliju. Vitamine iz skupine B najdemo v kvasu, kvasnih kosmičih, stročnicah, oreščkih in semenih. Cink je prisoten v ostrigah, semenih, oreških, čokoladi, kakavu, ajdi, čičeriki, leči in ječmenu.

 

Kolagen kot prehranski dodatek

Na trgu obstaja veliko oblik kolagena kot prehranskega dopolnila. Rastlinski peptidi znamke Sunwarrior za grajenje kolagena se npr. razlikujejo od kolagena v prahu, ki je pridobljen iz živalskih delov. V vsakem primeru pa brez vnosa vitamina C sinteza kolagena ni učinkovita, saj je vitamin C ključnega pomena za gradnjo oziroma vzdrževanje prisotnosti kolagena v telesu.

 

Do 45. leta raven kolagena v našem telesu pade tudi za do 30 odstotkov. Na slabšo kakovost kolagenskih vlaken v telesu ter njihovo izgubo opozarja več znakov: lasje začnejo izgubljati lesk, koža postane manj prožna in elastična, pojavijo se izrazitejše gube, pomanjkanje kolagena se odrazi tudi na nohtih, ki postanejo bolj krhki in lomljivi. Zato je v vsakem primeru koristno, da telesu zagotovimo dodaten vir kolagena, ki spodbudi naraven proces tvorjenja. Dodajte paket Kolagen Skin Care v košarico še danes!

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek
Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-90%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  5,18